Policie zatkla účetní Divadla Bez zábradlí, soud ji vzal do vazby

1. duben 2003

Policie zatkla účetní pražského Divadla Bez zábradlí Lenku Borovičkovou, která je podezřelá z podvodu za pět milionů korun. Pražský městský soud ji pak vyslechl a v pondělí rozhodl o jejím vzetí do vazby. Hlavní líčení je naplánováno na 12. a 13. květen.

Manžel Borovičkové nedávno těsně před zahájením procesu telefonicky soudu sdělil, že jeho choť spolykala léky a byla převezena do nemocnice. Soud pak vydal na obžalovanou příkaz k zatčení. Policie však Borovičkovou nemohla nikde najít a vyhlásila po ní celostátní pátrání. Kriminalisté, soudní obsílky a Borovičková se různě míjeli. Když policisté dostali zatykač a vydali se za obžalovanou do bohnické psychiatrické léčebny, byla již propuštěna. V místě bydliště se jim nedařilo ženu zastihnout a sousedé o ní nic nevěděli. Když ji konečně našli, soud na ni uvalil vazbu. Důvodem je obava z toho, že by se mohla i nadále trestnímu stíhání vyhýbat. Borovičková, jíž hrozí až 12 let vězení, zmařila zahájení hlavního líčení již třikrát.

Žena je podezřelá z toho, že peníze z účtů odčerpala během dvou let. Starala se přitom nejen o účetnictví divadla, ale také o osobní finance jeho ředitele, spolumajitele a zároveň známého herce Karla Heřmánka. Z divadelního či Heřmánkova účtu podle obžaloby převáděla peníze na své nebo manželovo konto. Podezřelá je i z toho, že se obohatila na úkor občanského sdružení Adria, jehož zmocněncem je rovněž Heřmánek.

Podle obžaloby účetní dlouho podváděla své klienty, aniž si toho všimli. Nesrovnalosti v účetnictví objevila až po více než půldruhém roce jiná pracovnice, která podezřelou účetní zastupovala v době jejích zdravotních problémů.

Spustit audio