Policie v kraji se chce o letních prázdninách víc zaměřit na bezpečnost řidičů, cyklistů i chodců

30. červen 2021 08:51

Policisté a strážníci v Královéhradeckém kraji se s příchodem léta více zaměří na některé činnosti. Strážníci budou například více dohlížet na správné parkování u koupališť, policisté v kraji pak v červenci a srpnu zvýší svou pozornost třeba na bezpečnost na silnicích. 

Čtěte také

„Budeme více dohlížet na dodržování nejvyšší povolené rychlosti a zejména pak na jízdu pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek," říká mluvčí krajské policie Eva Prachařová a doplňuje, že dopravní policisté si budou více všímat například cyklistů a nebo chodců na stezkách.

Při hezkém počasí se ale policie objeví například i u vody.
„Při provádění vodních sportů musí mít lidí všechny potřebné doklady a hlavně zůstat střízliví."

Policejní hlídky budou o prázdninách také jako každoročně v kontaktu například s horskou službou, pracovníky chráněných krajinných oblastí nebo se strážci národních parků.
„V příhraničních oblastech pak spolupracujeme také s polskou policií, kdy na společných hlídkách sloužíme ve vybraných lokalitách střídavě na jedné či druhé straně státní hranice."

Čtěte také

Pro Městskou policii Hradec Králové začíná prázdninový provoz už posledním školním dnem, kdy strážníci v tento den obsadí o třetinu více přechodů pro chodce.

„Je to i v součinnosti s Policií České republiky, která obsadí další přechody právě proto, aby policisté nebo městští strážníci byli u všech nebezpečných přechodů v blízkosti základních škol," říká mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.

A zároveň dodává, že se také budou strážníci více pohybovat v místech, kde jsou například brouzdaliště, dětská hřiště a nebo koupaliště.
„Do prostor koupaliště budeme vstupovat pouze na žádost provozovatelů."

Čtěte také

S příchodem prázdnin a hezkého počasí řeší městská policie také více stížností na rušení nočního klidu.
„Strážníci samozřejmě jednají s rozumem a když k tomuto dojde, snaží se vše řešit nejdříve domluvou, protože lidé se samozřejmě chtějí bavit. Ovšem na druhou stranu nesmí ten hluk překračovat určitou míru, aby to zase omezovalo občany, kteří chtějí odpočívat."

Zároveň se také o prázdninách strážníci více zaměří na správné parkování například u koupališť, problémy s tím spojené, ale řeší už teď, kdy například u hradecké Flošny parkují auta na cyklostezce.

Spustit audio

Související