Policie objasnila vraždu u Lázní Bělohrad. Zadržen byl manželský pár, který se k činu přiznal

7. září 2017

Před třemi týdny, kdy bylo náhodným kolemjdoucím nalezeno v poli torzo těla ve značném stadiu rozkladu, stáli policisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje a Jičínska před náročným úkolem. Tým kriminalistů začal na tomto komplikovaném případu pracovat „od nuly“, přičemž pachatelé měli dvoutýdenní náskok a měli možnost likvidovat stopy své trestné činnosti. Za nelehkou a dvaadvacet dní trvající prací celého týmu stojí zajištění dostatečného množství důkazů sloužících k prokázání viny a objasnění takto závažného zločinu vraždy.

V úterý 5. září ráno byl zadržen manželský pár, který měl společným jednáním usmrtit muže, jehož tělo bylo nalezeno v poli u Lázní Bělohrad. Zvlášť závažného zločinu vraždy se měli manželé dopustit za účelem získání pár desítek tisíc korun, které muži odcizili po jeho usmrcení. Muž zemřel na následky střelného poranění.

Ještě týž den policisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje obvinili 29letého muže a jeho 26letou manželku ze zvlášť závažného zločinu vraždy a přečinu nedovoleného ozbrojování. V případě prokázání viny jim hrozí až výjimečný trest.

Čtěte také

Od chvíle nálezu torza těla na daném případu intenzivně pracoval tým kriminalistů společně s kriminalistickými experty. Velmi důležitá byla spolupráce se soudními lékaři a experty v oboru kriminalistické daktyloskopie a genetiky, protože tělo se v době nálezu nacházelo ve značném stadiu rozkladu, a tudíž zásadní bylo zjištění jeho totožnosti a způsob smrti. Verdikt znalců potvrdil jednu z vyšetřovacích verzí a to násilné úmrtí. Kriminalistům se také podařilo zjistit totožnost nalezeného těla.

V průběhu prověřování kriminalisté zjistili i popis muže, který se měl pohybovat v daném místě a době, kdy mělo dojít k vraždě.

Díky zjištěným informacím, které královéhradečtí a jičínští kriminalisté hned od chvíle nálezu těla nashromáždili, se podařilo zjistit poznatky vedoucí k manželskému páru ze Semilska, který byl v úterý 5. září zadržen a obviněn. Smrticí zbraň a další zajištěný „arzenál“ byl z jejich strany držen navíc nelegálně.

Policie objasnila vraždu u Lázní Bělohrad. Zadržen byl manželský pár, který se k činu přiznal

Oba ze zadržených se při výslechu ke svému hrůznému činu spontánně doznali a při prohlídce vozidla užitého k vraždě byly nalezeny stopy, které ověřily jejich výpovědi. Díky tomu nic nebránilo vrchnímu komisaři kriminální policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, aby oba dva obvinil a zahájil tak jejich trestní stíhání.

Dne 6. září byla jejich výpověď ověřena přímo na místě, kde vše opětovně podrobně popsali a názorně demonstrovali. Muž není policii neznámý, jeho kriminální minulost je pestrá, a to i z oblasti násilné trestné činnosti.

Vzhledem ke zjištěným skutečnostem byl 6. září 2017 předán podnět státní zástupkyni k podání návrhu na vzetí obviněných do vazby.

Policie děkuje médiím za spolupráci a samozřejmě veřejnosti za veškeré poznatky a informace, které v této věci podala kriminalistům.

autor: Policie ČR
Spustit audio