Police Symphony Orchestra má za sebou vystoupení, které mohlo dohromady slyšet až 300 tisíc lidí

31. leden 2021

Na zhruba 90 místech republiky zaznělo v sobotu 30. ledna odpoledne z amplionů obecních rozhlasů živé vystoupení mladých hudebníků z Police nad Metují. Jmenují se Police Symphony Orchestra a hráli třeba už ve vestibulu pražského vlakového nádraží nebo uprostřed Adršpašských skal. Tentokrát ale jejich hudbu mohlo slyšet až 300 tisíc lidí.

Je běžné víkendové odpoledne a na desítkách míst republiky zní z amplionů obecních rozhlasů Krkonošské pohádky.

Čtěte také

Začíná unikátní koncert mladých hudebníků Police Symphony Orchestra vysílaný z kulturního domu v centru Police nad Metují na Náchodsku.

„Tradičně hrajeme novoroční koncerty v Hronově a říkali jsme si, co udělat s oním koncertem bez diváků. Tak jsme to chtěli odvysílat přes reprobedny symbolicky na náměstí. A někoho napadlo, pojďme to dát přímo do městských a obecních rozhlasů," vysvětluje jak nápad vznikl vedoucí symfonického orchestru Petra Soukupová.

Symfonický orchestr Police Symphony Orchestra z Police nad Metují připravil pro posluchače hudební happening „Na slyšenou“

Nikoho z muzikantů asi v té chvíli nenapadlo, že zájem nakonec projeví radnice na zhruba 90 místech republiky. Jak v malých obcích, tak i velkých městech.

Koncert trvá 15 minut a končí instrumentálně hranou skladbou Slunečný hrob. Desítkám členů orchestru spadl pomyslný kámen ze srdce.

Asi největší obavy panovaly z toho, jak bude živé vysílání z improvizovaných podmínek znít v ulicích měst a obcí.

Čtěte také

První reakce jsou podle členky orchestru Lucie Peterkové především pozitivní.
„Teď úplně čerstvě máme zprávy, že to hlavně hrálo doma v Polici nad Metují, za což jsme moc rádi. Potom nedaleký Hronov, Olešnice v Orlických horách, v Deštném to slyšeli na svazích. Je opravdu štěstí, že se to povedlo. A tam, kde se to nepovedlo, tak nás to moc mrzí. I to se mohlo stát, zkrátka je to technika."

Hudebníci Police Symphony Orchestra chtěli tímhle happeningem podpořit iniciativu #kulturunezastavis, zároveň ale upozorňují, že šlo o naprosto apolitické vystoupení a nijak nesouvisí s protesty proti vládním opatřením.

Hudebníci Police Symphony Orchestra se podle svého vyjádření při vystoupení nedopustili porušení žádného z vládních nařízení. Tato sice obecně zakazují konání koncertů, nicméně toto omezení platí pro čistě amatérská uskupení, popř. koncerty s účastí diváků. Happening "Na slyšenou!" se však z povahy věci konal bez přítomnosti diváků, všichni hudebníci pak v rámci tělesa polického symfonického orchestru působí zcela v souladu s pracovněprávními předpisy.

POLICE SYMPHONY ORCHESTRA
založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením dirigenta Joela Hány a sdružuje mladé muzikanty a další pomocníky z celého Královéhradeckého kraje. Spolupracuje s předními českými umělci. Např. zpěváci Ondřej Ruml, Jan Cina, Vendula Příhodová, Jan Maxián, klavírista Ivo Kahánek, dirigent Václav Zahradník, sólisté baletu Národního divadla, herec Miloň Čepelka, moderátorka Lucie Výborná a mnoho dalších. Dosud odehráli přes 130 koncertů v ČR i v zahraničí pro víc než 170 000 diváků, včetně mnoha beneficí, na kterých vybrali přes 1,8 milionu Kč.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.