Pokud se chystáte do Krkonoš, dbejte hlavně na bezpečnost. Terén je kvůli počasí náročný a těžký

24. únor 2023 08:09

Horská služba hlásí v Krkonoších více úrazů, na vině je zejména oteplení. Jaká zranění se objevují nejčastěji a jak by jim lyžaři a snowboardisté mohli předejít? Na to jsme se zeptali mluvčího horských záchranářů Marka Fryše.

Jak často teď vyjíždíte ke zraněným? Je více případů než v předchozí sezóně?
Hodnocení sezóny je vždy závislé především na množství turistů, kteří do Krkonoš dorazí. V současné době, protože probíhají turnusy jarních prázdnin, nejen v Čechách, ale i v Dánsku, Holandsku či Německu, se tady setkáváme i s turisty z těchto zemí. A pochopitelně četnost úrazů se kvůli tomu zvyšuje.

Čtěte také

Říkali jsme, že terén je kvůli současnému počasí náročný. Jaká je situace na sjezdovkách?
Teď je situace velmi podobná tomu, co zažíváme v jiných letech až někdy v polovině března a dále. To znamená, že se na sjezdovkách vyskytuje těžší, firnovatý sníh, vytváří se velké boule, jak se říká mezi lyžaři. Proto často lidé nezvládnou jízdu v takovém terénu.

V nahrnutém sněhu se jim vzpříčí lyže a dojde k jednomu z typických lyžařských úrazů. Což je například poranění kolen, bérců, zlomeniny nebo poškození vazů.

Jak by se tedy lidé na sjezdovce měli chovat a jak je to s jejich vybavením, co by neměli podcenit?

Čtěte také

Český národ je hodně specifický v tom, že pokud už jednou vyjede na hory, tak už lyžuje celý den. Což není ve světě úplně zvykem. Potom často dochází k přecenění sil, takže většinou po obědě nastává víc úrazů, jelikož únava se kumuluje.

Určitě je velice důležité dobré technické vybavení. Lyže aby měly správně nastavené vázání. Mnohokrát pak v dané situaci vypne, kdy má, a tím pádem nedojde k nějakému poranění. Stále doporučujeme všem lyžařům, kteří se pohybují na horách, aby určitě používali ochrannou helmu.

Neřešíte ale pouze zraněné lyžaře a snowboardisty, ale i jiné turisty. O jaké jde případy?
Horská služba obecně zasahuje na hřebenech, na sjezdových tratích, ale i v turistických centrech. Protože napomáháme zdravotnické službě, se kterou jsme v úzké spolupráci.

Čtěte také

Ale co se týče horských partií, tak tam se většinou jedná o přecenění sil, protože rozbředlý sníh, pokud se turisté vydají na nějakou túru nedostatečně vybaveni, jsou třeba pěšky, tak se do takového sněhu boří a dochází ke zvýšené únavě, vyčerpání a potom může dojít k úrazu.

Na druhou stranu mohou turisté naopak přijít do místa, kde je terén zledovatělý a pokud nemají dostatečné vybavení, jako jsou nesmeky nebo mačky na botách, tak tím místem ani nedokážou projít. Tedy i takové zásahy my v současné době řešíme.

Asi je také důležité mít vždy u sebe nabitý mobil, aby byla možnost přivolat pomoc.

Čtěte také

Určitě, chtěl bych poprosit všechny návštěvníky, aby když vyrážejí do hor na túru, aby si správně zabalili batoh, měli dostatek oblečení, jídla a pití. Aby měli u sebe nabitý mobilní telefon, doporučuji všem vřele nainstalovat aplikaci Záchranka, která jim může v mnoha situacích pomoci.

A je dobré mít s sebou také čelovku, protože fyzická kondice často lidem nedovolí dokončit túru v takovém časovém rozpětí, jaké si předsevzali. Zůstanou na horách déle a v tomto období nastává ještě poměrně brzy tma.

Spustit audio

Související