Pokud plánujete výlet na Sněžku, připravte se, že budete muset po svých. Lanovka ve všední dny stojí

2. listopad 2022 08:10

Lanovka na Sněžku stojí. Cestující vystřídali mechanici a strojníci. Jejich úkolem je celou dráhu zkontrolovat a opravit případné nedostatky. V provozu bude lanová dráha na Sněžku po celý listopad pouze o víkendech a také 17. a 18. listopadu. 

Čtěte také

Se strojníkem Romanem Střelcem v tuto chvíli lezeme nahoru, na dolní stanici lanovky na Sněžku. „Vyšplhali jsme se na ochoz technologie spodní stanice, kde je bantamový dopravník posouvající kabinky lanové dráhy po stanici.“

Lanovka nyní pochopitelně stojí a Roman Střelec drží v rukou potřebné nářadí. „Budeme kontrolovat tlak v pneumatikách bantamového dopravníku.

Přicházíme ke zmíněným pneumatikám po železném roštu a zvedáme víko. „Musí se zkontrolovat tlak, případně dofouknout. Ale tady to vypadá v pořádku, takže můžeme jít dál a zkontrolovat další. Potom budeme promazávat rolny, které jsou ve stanici.

Musí se také samozřejmě zkontrolovat veškerá lana po celé lanové dráze. „To se provádí vizuální kontrolou, která se dělá i před samotným provozem každý den. A potom se dělá také rentgenová defektoskopická kontrola lana. Na to ale přijede specializovaná firma.

Čtěte také

„Popojedeme s první kabinkou do stanice, chlapi. Pracovníky lanové dráhy kromě klasické údržby a kontroly čeká také speciální kontrola čepů.

„Budeme kontrolovat čepy baterií na prvním úseku u prvních dvou podpěr. Externí firma snese baterie dolů na zem, a další externí firma prověří kvalitu čepů. To znamená, že je prosvítí a zjistí případné trhliny, vysvětluje náčelník lanové dráhy na Sněžku Jiří Špetla.

Jak bude kontrola a údržba probíhat, to samozřejmě závisí na počasí. „Snažíme se kvůli počasí nejdříve prověřovat druhý úsek na Sněžku. Kvůli tomu, že potom většinou přijde vítr a někdy už i sníh, takže prioritně budeme nyní pracovat na druhém úseku, dodává Jiří Špetla.

Lanovka na Sněžku se do plného provozu vrátí opět 10. prosince.

Spustit audio

Související