Pokud plánujete dovolenou v Krkonoších, jaká vás čekají v hotelech omezení a na co se připravit?

30. červen 2021 08:47

Krkonošského hotely a penziony jsou na start hlavní sezóny připravené. Nejvíc turistů se do našich nejvyšších hor zatím plánuje vydat první červencový týden, v době státních svátků. To je obsazenost ubytovacích zařízení velká. Ale další dny v červenci i v srpnu nabízí stále volné kapacity. 

Omezení kvůli šíření koronaviru stále platí ve vnitřních prostorech a omezeny jsou kapacity některých zařízení jako například bazénů, welness.

Čtěte také

„My máme od 2. do 6. července už prakticky skoro vyprodaný hotel, Potom už ostatní celé prázdniny jsou zhruba na 60 procentech rezervací," komentuje zájem turistů manažerka hotelu Jitka Hronešová.

Letošní léto počítají prý téměř výhradně s českou klientelou.

Velká část čeká majitelů a provozovatelů čekala větší a hlavně rychlejší zájem turistů, to se ale zatím neděje.

„Před koronavirem jsme měli touto dobou zhruba devadesátiprocentní obsazenost, loni šedesátiprocentní a letos třicetiprocentní. Oproti loňskému roku to spadlo na polovinu," říká provozovatel hotelu a restaurace v centru Špindlerova Mlýna Petr Hofrichter.

Čtěte také

„Je to asi tím, že se lidé víc bojí. Rezervace chodí na poslední chvíli. A také si myslíme, že loni byli lidé omezeni ve svých cestách do zahraničí, tak letos zase víceméně všichni vyrazí k moři," vysvětluje Petr Hofrichter.

A dodává: „Po pravdě řečeno bojíme se každým týdnem víc a víc. Protože jsme čekali, že se strhne nějaká lavina zájmu jako loni, že lidé budou chtít přijet na hory a užít si přírodu. Ale vidíme, že ty rezervace zkrátka nechodí. Takže z letní sezóny máme trošku obavy."

Klára z Prahy s manželem a dvěma dětmi si prý chtěla užit Krkonoše v klidu a tak vyrazili těsně před hlavní sezónou.
„Přijeli jsme, protože se nám tady líbí, jsme tu spokojení."

Čtěte také

Cestování jim prý chybělo, rozvolnění části opatření vítají, ale omezení hlavně v hotelové restauraci, které nadále trvá, jim prý trochu vadí.
„To docela ano, pokaždé říkat, jestli si dám jedno kolečko salámu nebo dvě, to je nepříjemné. Ale není to nic hrozného."

„Lidé si tady nemohou vybírat sami z bufetu. Musíme jim to nabírat my a tím se také čas večeře prodlužuje. A hosté jsou trošku netrpěliví, protože by si rádi vybrali sami a zkombinovali jídlo. Takhle tam pobíhají s kuchařem, který jim nandává, co si oni řeknou," vysvětluje šéfkuchař Aleš Rybníček.

Potřeba je proto víc pracovních sil, což je právě v tuto dobu, kdy brigádníci a zaměstnanci v oblasti gastronomie chybí, poměrně komplikované.

Spustit audio

Související