Pokud patříte mezi cyklisty a ještě nemáte před jarní sezónou zkontrolované své kolo, pospěšte si

22. březen 2023 08:03

Cykloservisy na Trutnovsku hlásí s příchodem teplejšího počasí zvýšený zájem o předsezónní servis. Přibývá objednávek a tak se čekací doby na kontroly a seřízení kol prodlužují. Mechanici upozorňují, že by na důkladný servis neměli zapomínat ani majitelé elektrokol, u nich je servis obzvlášť důležitý. 

V některých provozovnách na Trutnovsku si majitelé kol počkají v tyto dny na základní servis i měsíc.

Čtěte také

„Chtěl byste celkový servis?“
„Hlavně brzdy.
„Máte elektrokolo, takže bych doporučoval tam dát opravdu kvalitnější špalky.
Pracovník servisu Václav právě dává dohromady jedno z připravených kol. Konkrétně na něm dělá brzdy. „Vyčistit, promazat, kouknout na brzdové destičky, v jakém jsou stavu. Jestli se nebudou muset vyměnit, případně je obrousit. Odmastit kotouč a seřídit brzdu.

Jde tedy o klasický předsezónní servis. „Přesně tak.

Otevíráme dveře v jednom z cykloservisů v Horní Branné. A je tady opravdu plno, doslova kolo vedle kola. „Kupí se nám množství oprav, protože s příchodem teplejšího počasí je spousta cyklistů naladěna na svá kola a samozřejmě vyžadují k nim i údržbu, říká majitel Michal Kučera.

Kola jsou již označena, co je zapotřebí na nich udělat. „Zákazník přijde, my ta kola prohlédneme a dohodneme se s ním, jaký servis bude na kole proveden. Samozřejmě u starších kol doporučujeme kompletní servis, u nových bicyklů se provádí běžné garanční seřízení.

Čtěte také

Pokud bych si teď chtěla nechat servisovat a zkontrolovat kolo, jak dlouho si počkám? „Bojím se to vyslovit, ale je to zhruba měsíc.

Zatímco v loňském roce servisy trápily dodávky nejrůznějších součástek, dílů a materiálů, v tomto se situace zlepšila. „Ano, situace na trhu se hodně zlepšila. Dnes už jsou komponenty k dodání prakticky do týdne. A u celých kol je dodací lhůta do 14 dnů, dodává Michal Kučera.

Podobná situace je i v ostatních cykloservisech tady na Trutnovsku. Volala jsem do pěti z nich a čekací doby se pohybují nejméně okolo měsíce.

Spustit audio

Související