Pokud najdete ježka, nemusíte ho hned nosit do záchranné stanice. Tedy pokud nejde o malé mládě

17. říjen 2022 10:00

Pracovníci záchranné stanice ve Vrchlabí apelují na lidi, aby nepřinášeli každého ježka, kterého najdou. Zdejší prostory se v těchto dnech malými hmyzožravci zaplňují a za pár dní nebude kam umístit další. Radí, že větší ježky je dobré nechat v přírodě, vytvořit jim podmínky v podobě hromady spadaného listí, třeba na zahradě. V ní zimu přečkají. 

Čtěte také

Do vrchlabské záchranné stanice pro zraněná zvířata právě dorazila slečna Julie. V rukou nese ježka. „Našla jsem ježečka. Byl akorát u cesty, my bydlíme u silnice. A moc nevím, co s ním. Jestli je dostatečně velký na to, aby zimu zvládl sám.“

„Uvidíme. Zkusíme ho zvážit. Má zhruba 115 gramů, takže ta váha je opravdu poměrně malá. Takže se ho teď pokusíme odčervit, vezmeme mu vzorky, necháme ho tady u nás, odblešíme ho, říká Ondřejka Bachtíková.

Pracovníci vrchlabské záchranné stanice se budou o ježky starat až do příchodu jara

Jak velké ježky tady ve stanici přijímají? „Je to kolem 120 gramů. Velikost ježečka do velikosti pomeranče. A máme tu i stogramové miniatury.

Čtěte také

V jednotlivých boxech mají ježci k dispozici kusy deky. Ty jsou zapotřebí k udržení ideální teploty. „Denně se jim dávají čisté. Snažíme se je udržovat v čistotě a mají se také kam schovat.

Potravin tady mají ježci dostatek. V jednotlivých krabicích jsou tu připraveny různé granule. „Do mističek jim sypeme granule, do velkých misek se dává voda, protože tu potřebují, ježci hodně pijí. A do malých mističek se dává maso.

Pracovníci vrchlabské záchranné stanice se budou o ježky starat až do příchodu jara, kdy je vypustí zpátky do volné přírody.

Spustit audio

Související