Pokud jste si ještě nevyměnili pneumatiky u svého auta, tak si nejspíš budete muset počkat

1. listopad 2019 09:16

Spousta aut a prodlužující se termíny na objednání. Tak to teď vypadá v některých pneuservisech v Královéhradeckém kraji. Ty rozšiřují otevírací doby, někde pracují i v sobotu. Zakázek je hodně. Se změnou počasí se zájem lidí zvýšil. 

Navíc řidiči mají povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Právě ta už se po ránu začíná objevovat hlavně na horských silnicích.

Čtěte také

Markéta Martínková právě přijíždí se svým autem do pneuservisu.
„Je to vzhledem k podmínkám. Tady začne mrznout a my jezdíme na hory pravidelně. Takže potřebujeme, aby nám gumy dobře fungovaly."

Přiznává, že termín na výměnu pneumatik si raději zamluvila předem. Aby na poslední chvíli nemusela dlouho čekat.
„Objednávám se vždy tak týden dopředu. A snažím se to udělat, dokud ještě mají v pneuservisu čas a není práce nad hlavu."

Objednávek je teď hodně, telefony neustále zvoní

„Děláme zhruba 11 hodin denně, včetně sobot. Chceme každému vyjít samozřejmě vstříc. Což ale úplně vždy nejde," komentuje zájem řidičů Pavel Kraus, majitel pneuservisu.

Spousta aut a prodlužující se termíny na objednání. Tak to teď vypadá v pneuservisech

A dodává, že kdo se nyní objedná, tak se na řadu dostane později.
„Zhruba 14 dní si musí počkat. Dříve to bohužel nejde provést z důvodu kapacity servisu."

Čtěte také

Za jeden den trojice mechaniků přezuje kolem 50 aut. V podstatě se nezastaví. To přiznává David, jeden z pracovníků, který zrovna sundal kolo a nese ho do vedlejší místnosti.
„Vyfoukne se, nechá se odpustit kolo, sundá se závaží co je na ráfku, potom se vezme na zouvačku, odrazí se. Potom se kolo zuje, nandá se druhé, nafoukne se, dá se na vyvažovačku a vyváží se."

Podle mechaniků by lidé výměnu letních pneumatik za zimní určitě neměli podceňovat. Je mezi nimi opravdu velký rozdíl.

„Rozdíl je samozřejmě ve směsi, to je základní faktor. Dále v uspořádání dezénu, tedy hrubost, nějaké leštěné drážky na odvod břečky, s čímž se musí v zimě počítat," dodává Pavel Kraus.

Pracovníci pneuservisů očekávají nápor zákazníků ještě následující dva týdny.

Spustit audio

Související