Pokud chcete zkusit práci úředníka, na Jičínsku nebo Vrchlabsku máte možnost. Volná místa jsou

4. únor 2019 08:50

V úřadech na Jičínsku i Vrchlabsku chybí pracovníci. Některé pozice nejsou už dlouhodobě obsazeny. Vedení měst se nové zaměstnance snaží hledat různými cestami. Ale zájem ze strany případných zájemců příliš velký není. Na kterých odborech chybí lidé a po jakých pracovnících je největší poptávka? 

Výhodnější bydlení v městských bytech. I tak hradecký magistrát láká nové úředníky

Czech Point, úřad, úřednice, administrativa

V Hradci Králové chybí úředníci. Problém řeší nejen zdejší magistrát, ale také krajský úřad. V době rekordně nízké nezaměstnanosti, která byla podle Úřadu práce v červnu na hodnotě 2,7 procenta, je shánění nových úředníků mnohdy složité. Zaměstnance tak lákají na různé benefity.

„Víceméně na jakoukoliv pozici je nyní jednodušší se dostat, než v minulých letech. Odbor životního prostředí, stavební úřad, odbor sociálních věcí. Tak to jsou zkrátka pozice, na které ty pracovníky teď hledáme trošku obtížněji," tvrdí Jan Jireš, mluvčí jičínské radnice.

Vedení města se snaží nové pracovníky shánět v podstatě kde se dá.
„Standardně je vždy vypisováno výběrové řízení na zaměstnance a my se snažíme i volná místa propagovat skrze pracovní portály. Spolupracujeme i s úřadem práce v Jičíně. A snažíme se to propagovat i například přes Jičínský zpravodaj."

Úředníci

V Nové Pace chybí například referent životního prostředí a Hostinné už několik měsíců marně shání investičního technika.

„S ohledem na objem investičních prostředků, které jdou z rozpočtu, tak nám chybí jeden investiční technik. A takových lidí na trhu práce příliš není," vysvětluje starostka Dagmar Sahánková ze Sdružení pro lepší Hostinné.

Vyhovět lidem, kteří žádají o informace, dá někdy úředníkům Krajského úřadu pěkně zabrat

Získat informace dá někdy spoustu práce (ilustrační foto)

Zaměstnanci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje řešili v letošním roce už 160 žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Odpovědět musí na všechny, někdy jim ale vyhledání a zpracování potřebných údajů zabere několik hodin času. Informace hledají například i v šanonech umístěných ve sklepě budovy, s mikrofonem u toho byl reportér Václav Plecháček.

V sousedním Vrchlabí mělo vedení města problém obsadit sociální odbor. Tam pracuje 8 lidí a podle tajemníka úřadu Pavla Řeháka je potřeba ještě jeden člověk: „Je problém sehnat kvalifikované lidi, jako například nové absolventy, protože tu práci nechtějí dělat. Je to náročná práce a není zase nějak extra placená."

Teď se konečně po dlouhé době podle Pavla Řeháka podařilo sehnat jednu zájemkyni, kterou čeká zaškolování a seznamování s prací.

Lidé ovšem nechybí pouze na úřadech, ale také v řadách technických služeb a to jak řidiči, údržbáři, tak například i zahradníci.

Spustit audio

Související