Pokud chcete zajet s jablky do moštárny, tak si pospěšte. Některé letos pro malý zájem zavřou dřív

10. říjen 2020 08:45

Letošní slabší úroda jablek se projevuje mimo jiné i v moštárnách. Zahrádkáři vozí výrazně méně jablek než v minulých letech a provoz moštáren se přestává vyplácet. Některé z nich proto letos ukončí sezónu dřív než původně plánovaly. 

Čtěte také

Moštárna na Slezském Předměstí v Hradci Králové jede naplno, dokonce tak naplno, že na vrata museli vyvěsit ceduli - kapacita naplněná, příjem zastaven.

Podle vedoucí Marie Mádlíkové je to ale letos výjimka.
„Tento víkend byl vlastně první, kdy jsme se dostali skoro na dvě tuny. Ale dosud jsme se pohybovali kolem jedné tuny nebo lehce přes. Takže se to dalo zvládnout za jeden den."

Ze dvou dnů v týdnu, kdy v Topolové ulici moštují, se letos stal jeden. Jablek je totiž výrazně méně a sezóna je proto výrazně slabší.

Moštárny na západě Čech jedou naplno

„Když byla silná sezóna, tak jsem to stavěla na čtyřech tunách. A to se dělalo v pondělí a úterý, ve středu se potom dodělával zbytek. Teď se pohybujeme kolem jedné tuny, dnes tedy poprvé dvě tuny. Takže zájem je poloviční nebo třetinový," říká Marie Mádlíková.

Podobně jsou na tom i v dalších moštárnách v Královéhradeckém kraji.

Čtěte také

Třeba v trutnovském Poříčí zpracovávali běžně kolem čtyř tun jablek denně, letos je to zhruba půl tuny - prostá matematika tedy říká, že zájem klesl z běžného stavu na 12 a půl procenta normálu.

A tak v Poříčí nejspíš letos zavřou dřív než plánovali, říká Jakub Donát z tamní moštárny.
„Vždy jsme končili první nebo druhý týden v listopadu. Ale letos to bude asi podstatně dříve. Ještě vydržíme tak možná tři týdny. Asi poslední týden v říjnu skončíme."

A podobně jsou na tom i některé další moštárny. Pokud ještě plánujete zpracovat své ovoce na mošt, měli byste si ověřit, jestli původně plánované termíny pořád ještě platí, říkají jejich provozovatelé.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související