Pokud chcete poslat své dítě na letní tábor, není na co čekat - podat přihlášku je zapotřebí už teď

30. duben 2021 08:28

Řada letních dětských táborů má v těchto dnech už prakticky plno - a to přesto, že zatím stále není jasné, jestli se vůbec nějaké tábory uskuteční. Pomalu se plní i místa na táborech pořádaných pro děti ze sociálně slabších rodin. Poslat potomka na takový tábor má smysl, shodují se organizátoři táborů i zástupci sociálních služeb.

„Tam děti poznají, že mohou zažít legraci, zábavu, dobrý čas, přátelství. A přesto se nemusí porušovat nějaké pravidla, nemusí to fungovat nějak asociálně," popisuje Martin Vlasák, předseda rychnovského sdružení Od 5 k 10, které má víc než desetileté zkušenosti s podobnými akcemi, že ani o něco přísnější režim než je na táborech běžné dětem nevadí.

Čtěte také

Určitá pravidla být musí a dodržovat se musí.
„Někteří rodiče se bojí, že se tam děti naučí něco, co zatím ještě neuměly. Ale my tam máme docela přísná pravidla, aby se nám z toho nestala anarchie. Většinou jsou ale rodiče nakonec rádi a jsou vděční."

A vděčné bývají i děti, které se na táborech poznají i s kamarády, ke kterým by se jinak možná nedostali, říká vedoucí sociálního odboru radnice v Rychnově nad Kněžnou Josef Šimerda.
„Dělají to, že tam dávají 5 až 10 dětí z normálních funkčních rodin bez nějakých patologií a podobně. Ony se stávají tahouny, jindy zase ty děti vezmou pod křídla a potom se setkávají i během roku a ukazují, jak by to vlastně mohlo fungovat."

Letní tábor ve Vlčkovicích v Podkrkonoší s letošní indiánskou tématikou

Děti na tábor vybírá provozovatel ve spolupráci s OSPODem - orgánem sociálně-právní ochrany dětí, a to už v těchto dnech. Pokud mají rodiče zájem dítě na takový tábor poslat, měli by se obrátit právě na OSPOD.

Čtěte také

Že nemají peníze až tak nevadí, tábory jsou dotované, vysvětluje vedoucí odboru sociálních věcí hradeckého magistrátu Marek Šimůnek.
„Základ je financování dotace z rozpočtu města a ten příspěvek od rodičů je spíše symbolický, neboť je to méně než tisíc korun na jedno dítě na ten desetidenní pobyt."

Tábory pořádají různé společnosti prakticky v každém okrese Královéhradeckého kraje a právě na jednotlivých radnicích by vám měli dát podrobnější informace.

Takových pár dní v létě může být nakonec příjemných nejen pro děti, ale i pro rodiče, usmívá se Josef Šimerda.
„Jedni rodiče se stáří tak, že nám tady ty děti strčí do autobusu a řeknou, běžte si to s nimi užít, my budeme mít týden klid. Někteří rodiče to opravdu kvitují v tom smyslu, že si děti užijí něco, co by jim nemohli dopřát. A další, to musím podotknout, doufají, že jim potomky za ten týden spravíme."

To se prý sice většinou úplně nepovede, i tak ale mají tábory podle Josefa Šimerdy smysl.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související