Pokračuje týden neklidu. V Hradci Králové je uzamčena Filozofická fakulta

28. únor 2012

Ministr školství Josef Dobeš studentům ustoupil, když včera zrušil zavedení školného. Navrhne, aby platili jen za překročení běžné délky studia.

To je ale podle vysokoškoláků jen drobná úprava. Víc jim vadí zamýšlené užší propojení škol s politikou a byznysem, tedy omezení akademických svobod.

K týdnu neklidu se připojili i studenti univerzity v Hradci Králové

Týden neklidu tak pokračuje. V Hradci Králové je symbolicky uzamčena Filozofická fakulta... U zavření byl i redaktor Ondra Vaňura.

Týden neklidu startuje v Hradci Králové

Jaký bude dnešek, tedy druhý protestní den v Hradci Králové?

Studenti královéhradecké univerzity zatím nemají oficiální volno, ale stejně většina profesorů na svých přednáškách nevyučuje a se studenty diskutuje právě o chystaných reformách.

Dnes odpoledne se ale situace změní - vysokoškoláci totiž dostanou rektorské volno.

Od 13:00 hodin zasedne akademická obec místní univerzity kam může přijít i veřejnost. Následovat budou různé přednášky, od 15:30 hodin třeba bývalého ministra školství Ondřeje Lišky.

V 19:00 pak začne akce s názvem "Bráníme univerzitu dnem i nocí" spojená s workshopem na výrobu transparentů ke středečnímu pochodu, při které maximálně 290 studentů přespí v budově univerzity.

Následovat bude pochod, který od Objektu společné výuky UHK, vyrazí ve středu v 11:55, studenti projdou centrum Hradce Králové, například ve 13:25 se průvod zastaví na Masarykově náměstí.

autor: ova
Spustit audio