Pokračuje soudní spor manželů Popkových s městem Chlumec nad Cidlinou kvůli úklidu spadaného listí

21. říjen 2022 09:18

Na krajském soudě v Hradci Králové včera pokračoval spor o odklízení spadaného listí z obecních stromů v Chlumci nad Cidlinou. Město čelí návrhu na exekuci kvůli údajně nedostatečnému úklidu. Celý případ podrobně sleduje reportér Jakub Vik.

Dospěl hradecký krajský soud k nějakému závěru?

Čtěte také

Na včerejším jednání k závěru nedospěl. Jednání bylo nakonec velice krátké, právní zástupci odkázali na písemné odvolání, respektive vyjádření. Rozsudek soudu nebude veřejný a zúčastněné strany ho obdrží během několika dní.

V případu jde o to, že město Chlumec nad Cidlinou má manželům Popkovým uklízet jejich zahradu od listí z obecních javorů jednou měsíčně od března do září, v říjnu a listopadu, tedy v době zvýšeného spadu listí, potom dvakrát za měsíc.

Podle vlastníků zahrady byl ale loni na podzim úklid nedostatečný. Vadí jim, že na střeše zahradního domku a v okapu listí zůstalo. Proto Popkovi podali návrh na exekuci. Město se proti tomu brání. Exekuci ale potvrdil letos na jaře hradecký okresní soud, krajský soud tak nyní řeší odvolání města Chlumce nad Cidlinou.

Čtěte také

To se brání tím, že rozsah úklidu daný soudem je nejednoznačný, že má provádět úklid zahrady, nikoliv přilehlých staveb. A jednoduše, že není možné uklidit celý prostor do posledního listu.

To je tedy jen spor o nařízení exekuce kvůli úklidu pozemku. Jak se ale vyvíjel a vyvíjí celý spor od začátku?

Případ úklidu stromů se tím návrhem na exekuci rozdělil na dvě větve. Původní spor začal tím, že manželé Popkovi nejdříve chtěli stromy nechat pokácet. Což ale město nepovolilo a potvrdil to i krajský úřad. Popkovým nepomohla ani správní žaloba, kterou krajský soud zamítl.

Čtěte také

Rozhodli se tak v občanskoprávním sporu obrátit k soudu. Okresní soud tak uložil povinnost městu, že bude muset po většinu roku uklízet listí a spadané květy na soukromé zahradě. To potom potvrdil i krajský soud pravomocným rozsudkem. Město tak muselo začít s úklidem.

Načež se ale Chlumec nad Cidlinou dovolal k Nejvyššímu soudu. K tomu se připojily i další samosprávy a také Svaz měst a obcí České republiky, který Chlumec nad Cidlinou podpořil. S tím, že jde o nebezpečný precedens. Nejvyšší soud by měl o případu rozhodnou teď na podzim.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související