Pokračuje Hudební fórum Hradec Králové

23. září 2010

Festival, který pořádá Filharmonie Hradec Králové a Český rozhlas 3 - Vltava, je v českém kontextu ojedinělou akcí svého druhu - zaměřením na soudobou světovou hudbu, orchestrálním obsazením většiny koncertů, atraktivitou hostujících sólistů i koncepcí jednotlivých večerů. Na druhém večeru 31. října nazvaném Berg Company vystoupí od 20:00 Komorní orchestr Berg, ambiciózní těleso, které pod taktovkou svého dirigenta Petera Vrábela uvede skladby Philipa Glasse, Lepa Sumery, Alfreda Šnitkeho a Bély Bartóka. Sólistou večera v Bartókově klavírním koncertu je Daniel Wiesner.

Festival probíhá od 29. října do 12. listopadu, všechny koncerty se konají v sále zrekonstruované budovy Filharmonie Hradec Králové a všechny vysílá Český rozhlas 3 - Vltava přímým přenosem.
Tvorbě žen-skladatelek je věnován třetí večer nazvaný Krásné chiméry (5.11.2007). Symfonii č. 1 "Chiméra" od Lery Auerbachové uvede na festivalu Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou Miriam Němcové pouhý rok po premiéře díla v Düsseldorfu. Ve skladbě je obsazen mj. i jeden z předchůdců elektroniky v hudbě, nástroj těremin. Kvarteto Vítězslavy Kaprálové na koncertě uvede skladbu Julie (džulyje) Wolfeové Můj krásný výkřik a zazní rovněž Píseň pro Betty od Kaiji Saariaho - zpracovaná z autorčiny slavné opery L´amour de loin.
Čtvrtý festivalový koncert (7.11. 2007) nabízí pod názvem Čtyři města v Novém světě čtyři skladby, které se různým způsobem váží k americkým reáliím - Centrální park ve tmě Charlese Ivese, skladbu Johna Adamse Můj otec znal Charlese Ivese, San Francisco Polyphony od Györgye Ligetiho a skladbu nazvanou Wing on Wing od Essa-Pekky Salonena. Před Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu stane Jan Kučera, sólisty večera jsou sopranistky Alice Bauerová a Zuzana Marková.
Závěrečný večer (12.11. 2007) se jmenuje Tango koncert podle skladby Benjamina Jusupova Viola-Tango-Rock koncert, která bude jedinečnou událostí festivalu. Skladatel psal dílo původně pro violistu Maxima Vengerova a od hannoverské premiéry, která proběhla před dvěma roky, s ní oba slaví úspěchy po celém světě. Sólista ve skladbě hraje na housle a klasickou violu, jazzově improvizuje na elektrickou violu a rovněž tančí. Pro provedení na HFHK 2007 sólový part nastudoval Petr Růžička, Filharmonii Hradec Králové bude řídit osobně sám skladatel. Na programu závěrečného koncertu jsou dále skladby Rodolfa Mederose a Astora Piazzolly a jako další sólisté se představí hráč na bandoneon Juan José Mosalini, kytarista Jaroslav Kantor, hráč na kontrabas Petr Tichý a klavíristka Marina Grochovskaja. Atmosféru tohoto koncertu včetně světelného designu, který je součástí všech festivalových večerů, zprostředkuje zájemcům také audiovizuální přenos v Divadle Talent - Illusion v Praze 2 (Vinohradská 48).

Spustit audio