Poklad Středomoří s tisíciletou tradicí. Olivy prospívají srdci i trávení

13. listopad 2025

Olivy jsou jedna z nejstarších plodin světa. V antickém Řecku byla oliva posvátná, olivový olej byl považován za vzácné tekuté zlato, věnec z olivových listů dostávali vítězové olympiád.

V Bibli se olivová ratolest objevuje jako znamení míru. Olivový strom je extrémně odolný,  vydrží sucho i vítr a dožívá se i tisíců let. Olivy obsahují přírodní obranné látky, které odpuzují škůdce, takže nepotřebují žádné postřiky. Sklízí se tradičně ručně nebo tím, že se pod strom dá plachta a olivy se na ni setřesou.

Čerstvé olivy jsou extrémně hořké, musejí projít fermentací nebo nakládáním v solném nálevu, aby byly poživatelné. Zelené olivy jsou nezralé, zatímco černé jsou zralé. Jejich konzumace prospívá srdci, dokáží pomoci s bojem proti zánětům a podporují činnost střev.

Historicky se jejich olej používal nejen na jídlo, ale i k pomazání králů a kněží při zasvěcení do úřadů. Hořící olivový olej v lampách v chrámech sloužil jako zdroj světla a zároveň jako oběť božstvům, kdy se jim takto projevovala úcta a vděčnost. 

Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.