Poklad století na pardubickém zámku chrání neprůstřelná vitrína

21. září 2016

Stovky stříbrných mincí přečkaly v zemi celých tisíc let. Takzvané denáry, které objevil náhodný nálezce, pochází z 10. století, tedy z doby, kdy v českých zemích vládli knížecí panovníci a zemi ovládaly válečné nepokoje.

Proč někdo tenkrát poklad zakopal, historikové nevědí, jisté ale od začátku bylo, že se jim do rukou dostal unikátní nález nedozírné ceny. Teď ho můžete obdivovat na pardubickém zámku.

Nálezce pokladu dostane dva miliony

Poklad objevil loni na podzim náhodný nálezce na poli u Chýště na Pardubicku. 780 denárových mincí poctivě odevzdal Východočeskému muzeu. Dostal za to odměnu ve výši dva miliony korun. Archeologové se na naleziště ještě vrátili a dohledali skoro stejný počet dalších stříbrňáků.

Čtěte také

„Jeho unikátnost je především v množství mincí, které tvoří celek a zároveň vytváří ucelený obraz o době na konci 10. století, především o tom, jak vypadala tehdejší měnová situace,“ vysvětluje význam nálezu historik Petr Vorel.

Jedna mince by zaplatila živobytí na několik týdnů

Kdo poklad do země před tisícem let zakopal, můžeme spekulovat. „Normální venkovan nebo běžný člověk takový poklad nikdy mít nemohl, to znamená, že to byl depot, který vznikl někde v knížecí družině, ať už to byl například žold pro vojáky nebo našetřené peníze člověka z nejvyšší vrstvy,“ myslí si historik Petr Vorel.

Denáry nalezené u Chýště můžete vidět na pardubickém zámku

Ladislav Nekvapil dodává: „Odhaduje se, že obyčejný člověk by z jedné té mince žil několik týdnů. Mince jsou navíc mimořádně dochovalé, nejspíš je někdo zakopal brzy po jejich vyražení.“

Mince chrání neprůstřelný trezor

Muzejníci všechny nalezené mince nejprve očistili, zakonzervovali a vystavili v malém gotickém sále. „Návštěvníci na výstavě uvidí 458 mincí z prvního nálezu a také archeologické dohledávky z letošního léta. V počtu mincí je to opravdu nejvýznamnější nález tohoto typu u nás,“ doplňuje historik a kurátor výstavy Ladislav Nekvapil.

Hodnota celého nálezu je nevyčíslitelná. Je to totéž, jako bychom chtěli penězi ocenit Svatováclavskou korunu. Výjimečný poklad si proto vyžádal výjimečná opatření. Poklad je střežen kamerovým systémem a zesílenou ostrahou. „Pro mince jsme dokonce pořídili speciální trezorovou vitrínu, která je neprůstřelná a nerozbitná, “ doplňuje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Nějakou tu denárovou minci si přesto z výstavy odnesete. Muzejníci přichystali pro návštěvníky repliku původního razidla a denár si tak můžete ve výstavním sále vlastnoručně vyrobit. Z výstavy Denárový poklad století si tak odnesete malou památku. Expozice je otevřena do 16. října.

autor: KUB
Spustit audio