Pojišťovny zřejmě přestanou platit dobrovolné testy na covid-19. Návrh vlády musí potvrdit sněmovna

4. květen 2022 07:51

Pandemie covidu-19 nadále zpomaluje a vláda chtěla k úterý ukončit takzvaný stav pandemické pohotovosti. Potvrdit to ještě musí sněmovna, která se ovšem k hlasování včera nedostala. Současně s pandemickou pohotovostí skončí i možnost absolvovat měsíčně jeden PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění. 

Situaci ve sněmovně, zájem o testování a další podrobnosti ke covidu sleduje reportér Jakub Vik.

Vláda Petra Fialy navrhla sněmovně zrušení stavu pandemické pohotovosti právě k úterý 3. května. Poslanci se ale zatím k hlasování o tomto bodu i přes noční jednání nedostali.

Čtěte také

Jen prvních pět hodin schůze jednali o programu a následně potom o podporovaných zdrojích energie a snížení plateb za státní pojištěnce.

Schůze pak byla přerušena až ve čtyři hodiny ráno, poslanecké kluby Hnutí ANO a SPD si vzaly dvouhodinové přestávky. Jednat mají ještě poslanci také o kontroverzní korespondenční volbě nebo zákonu o střetu zájmů.

Každopádně, pokud poslanci odhlasují zrušení stavu pandemické pohotovosti, tak právě skončí i možnost absolvovat PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny by tak dál měly hradit jen testy, na které vystaví žádanku lékař.

Jaký je zájem o testování na covid-19?

Zájem o testy na covid-19 dlouhodobě klesá a to v celé České republice. A výjimkou není ani Královéhradecký kraj. Například do hradecké fakultní nemocnice chodí v poslední době na odběry ve všední dny kolem 100 lidí, o víkendech je to potom ještě méně.

Čtěte také

Pro porovnání, v době vrcholící epidemie koronaviru směřovala do Fakultní nemocnice Hradec Králové na testy i tisícovka osob denně. A v dalších odběrových centrech, například v Náchodě nebo Trutnově jsou to pak každý den spíše jen nižší desítky zájemců o test.

Odběrová centra tak postupně zkracují svou provozní dobu. Třeba to ve Dvoře Králové nad Labem nyní funguje už jen tři dny v týdnu. V drtivé většině chodí na test lidé právě s podezřením na nákazu a se žádankou od lékaře. Zbytek tvoří zejména osoby, které potřebují test kvůli cestám do zahraničí.

Epidemie covidu-19 ještě úplně nezmizela, jak to v našem kraji aktuálně vypadá a jaký je zájem o očkování?

Čtěte také

Ano, epidemie stále ještě nezmizela, ovšem opravdu nadále slábne. Například za poslední týden testy v Královéhradeckém kraji odhalily přibližně pouze 400 nových případů. A klesá i počet hospitalizovaných pacientů v nemocnicích.

Co se týče očkování, tak v našem kraji se vakcinace provádí v šesti očkovacích centrech, která jsou v okresních a krajském městě. A ještě také v Jaroměři, tam si mohou lidé přijít pro vakcínu zpravidla jeden den v týdnu.

Nadále očkují také praktičtí lékaři. Většinou si lidé chodí pro třetí, posilující dávku očkování proti covidu-19.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související