Pojem globalizace jsem pochopila až v šatně OSN. Omeletky o důvěře s Halinou Pawlowskou

20. květen 2023

„Důvěra je všude ve světě omezená, ale nedůvěra nezná hranic,“ říká Halina Pawlowská ke svému zážitku ze sídla OSN, který ji inspiroval k Omeletkám s tématem důvěra. Viděla jsem sály, kde se řeší problémy lidstva, sedadla, na kterých spočívají nositelé Nobelových cen... A viděla jsem taky šatnu, nad kterou visela obrovská cedule v 17 jazycích. Bylo na ní napsáno: „Za odložené věci se tady neručí!“ V Omeletkách ještě uslyšíte povídku Jindry Rousové Dovolená na Malé Fatře.

„Bezmeznou důvěřivost jsem zažila u jedněch majitelů plážové restaurace v Toskánsku. Měli tam molo s jídelnou a stánkem a pronajímali slunečníky a lehátka. Poměrně drahá služba, ale řekla jsem si, že mám na to už konečně věk i peníze. Majitelé byli dva asi 70letí muži, identická dvojčata. Dlouhé šedé vlasy – mořští vlci.

„Když jsme chtěli první den zaplatit, hráli karty. Řekli, že můžeme zaplatit až zítra. Později řekli, že když budeme na pláž chodit deset dní, že platba stačí až za týden. Jenže pak lilo a lilo a nikdo na pláž nechodil. Museli jsme domů, a tak jsme z hor, kde jsme bydleli, jeli v tom lijáku k moři, abychom vyrovnali účty. A ta dvojčata na nás šokovaně koukala a zeptala se: „A to jste si kvůli nám zajeli 40 km? Proč? Vždyť jste nám mohli zaplatit až za rok!

Vláčky se nepůjčují

Zato přítel Haliny Pawlowské je dle jejích slov pravým opakem zmíněných dvojčat, protože je krajně nedůvěřivý. „V Řecku jsme byli s autem na trajektu a on dal na volant zabezpečovací páku, když jsme šli na palubu. Pak jsme se zastyděli, protože se na nás díval jeden starý řecký námořník, který mu smutně řekl: ,Čekáte piráty, pane?‘

Od důvěry ve vztahu je bohužel často jen krůček k nedůvěře, způsobené třeba nevěrou. „Tuhle mi volal kamarád, že se se mnou potřebuje sejít, poradit… Nakonec z něj vypadlo, že podezřívá svou ženu z nevěry. Ptala jsem se ho, jak na to přišel, že je mu Dáša nevěrná. A on úplně vážně povídá: ,Už podruhé jsem zjistil, když jsem se vrátil z obchodní cesty, že si někdo v době, kdy jsem nebyl doma, hrál s mým elektrickým vláčkem.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související