Pohybový aparát a stárnutí. Jak si poradit s bolestí páteře vám poví MUDr. Miloš Barna

25. duben 2017

Radioporadna: MUDr. Miloš Barna - pohybový aparát a stárnutí - bolesti páteře. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Základní informace k degenerativní nestabilitě páteře a operační technice, jíž lze tento problém odstranit.

Většinu váhy horní poloviny těla nese pět bederních obratlů. Věkem, špatným životním stylem, jednostrannou zátěží (např. sedavé zaměstnání) nebo následkem úrazu však meziobratlové ploténky degenerují. Jedná se o proces postupného rozvolňování vláken a snižování obsahu vody v ploténce, která tím ztrácí svou původní výšku.

V důsledku toho dochází k výhřezu meziobratlové ploténky, jež tlačí na nervy v oblasti páteře. K příznakům tohoto onemocnění patří narůstající bolesti postiženého úseku páteře, v pozdější fázi ztížená pohyblivost.

Léčba degenerativní nestability páteře spočívá ve znovuobnovení výšky zborcené ploténky. Při zákroku se odstraní část obratle a mícha se odsune stranou. Operatér tak získá přístup k ploténce, jejíž poškozené jádro odstraní a do vzniklého prostoru vloží biokompatibilní implantáty naplněné kostními štěpy.

Implantáty mají tu funkci, že udržují žádoucí vzdálenost mezi obratli a současně podporují tvorbu pevné kostní hmoty, jež spojí obratle dohromady. Postižená část páteře je zároveň fixována pomocí šroubů.

Tento operační princip se nazývá „PLIF“. Jde však o starší metodu, kdy se vložení implantátů provádělo z obou stran. Bylo tedy potřeba učinit rozsáhlejší chirurgický zákrok, jenž způsoboval větší ztrátu krve.

Speciální miniinvazivní obdobou „PLIF“ je „MIDLIF“
Tuto nejmodernější operační techniku provádějí na Neurochirurgické klinice ve FN Hradec Králové. Operace spočívá v minimálním řezu přímo v postiženém místě a cílené implantaci nikoli ze stran, ale „ze shora“.

MIDLIF pacientovi přináší řadu výhod:

• rychlejší rekonvalescence (často až o několik měsíců)
• kratší hospitalizace (běžně o polovinu)
• menší krevní ztráty (prakticky vždy bez nutnosti krevní transfuze)
• zákrok je méně bolestivý
• operace šetří svalstvo, úpony, nervové a cévní zásobení v páteřní oblasti (chirurg vlastním přístupem k páteři nadělá méně nevyhnutelné škody)

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.