Pohyb, to je život! Legendární hradecká cvičitelka Hana Procházková si splnila svůj dětský sen

20. říjen 2022

Být po všech stránkách FIT a předávat mladým své celoživotní zkušenosti z práce s předškolními dětmi v oblasti školství a tělovýchovy, to je poslání i vášeň legendární cvičitelky paní Hany Procházkové, za kterou se s mikrofonem vydala na Návštěvu do Hradce Králové - Třebše redaktorka Romana Joudalová.

Paní Hana Procházková je známá tím, že kolem sebe šíří doslova tsunami pozitivní energie, a to s intenzitou, která rozhodně s jejím přibývajícím věkem neslábne! Záběr jejích činností a celoživotních aktivit je poněkud širší, než je u většiny lidí běžné.

Čtěte také

Původní profesí bytová architektka, později dlouholetá učitelka v mateřské škole, zakladatelka MŠ Pohádka v Hradci Králové, milovnice výtvarných činností a amatérského divadla a především od svých 17 let nepřetržitě aktivní cvičitelka a členka Asociace Sport pro všechny.

K tomu je třeba ještě dodat, že Hana Procházková byla také jednou z iniciátorek výstavby nové Sportovní haly Třebeš, je držitelkou mnoha ocenění, pětinásobnou babičkou a zatím dvojnásobnou prababičkou.

Bytová architektka, která si splnila svůj dětský sen

Paní Hana se už jako studentka rozhodla strávit život v pohybu, protože vyznává heslo, že pohyb je život. A tak opustila svou původní profesi bytové architektky a rozhodla se, že se bude v oblasti tělovýchovy věnovat především dětem předškolního věku. Stala se tak jednou z průkopnic a prvních lektorek cvičení rodičů s dětmi u nás, čímž si splnila svůj dětský sen.

Sedět doma v bačkorách, to rozhodně není nic pro mě. A nemám vůbec čas přemýšlet, jak ten čas nezadržitelně letí...
Hana Procházková, cvičitelka

Paní Hanu Procházkovou vždy pobaví, když jí někdo připomene, že těch „nastupujících generací“ už k životu v pohybu nasměrovala opravdu hodně a že ve svých 82 letech už by dávno mohla sedět doma v bačkorách a háčkovat svetříky pro svá pravnoučata. Jak říká, na bačkory je ještě čas.

Čtěte také

Energie na rozdávání má stále dost a únavu opravdu necítí. Prý za to mohou její rodiče, kteří ji takto „geneticky vybavili“. Týden co týden míří na kole do Sportovní haly Třebeš a vede pravidelná cvičení rodičů s nejmenšími i předškolními dětmi.

Považuje za důležité, aby si už malé děti hravým způsobem osvojily zdravé pohybové návyky, které se pak stanou běžnou součástí jejich života. Důležité podle ní také je, aby si děti při cvičení zvykaly na kolektiv a učily se toleranci a disciplíně.

Své bohaté cvičitelské i pedagogické zkušenosti Hana Procházková také léta předává na lektorských kurzech mladým kolegů a cvičitelům.

Největší štěstí mám ve svém manželovi, říká Hana Procházková

Zatímco se děti a rodiče pomalu rozcházejí po pravidelném společném cvičení ve Sportovní hale v Třebši, jejich cvičitelka paní Hana Procházková kontroluje, zda je všechno použité cvičební náčiní řádně uklizeno a ačkoliv má za sebou opravdu aktivní hodinku, vypadá spokojeně a naprosto v pohodě.

Čtěte také

Že mohla a stále může tolik času ve svém životě věnovat druhým lidem, především dětem, za to je vděčná velké a láskyplné toleranci a podpoře svého manžela. Manželé Procházkovi letos v širokém kruhu své rodiny oslavili 60 let společného života.

Tentokrát jsme byli načerpat energii a inspiraci k životu v radosti z pohybu u legendární hradecké cvičitelky paní Hany Procházkové. Mimochodem oceněné: Vynikající podnikatelky České republiky roku 1999, Ženy regionu, Eurobabičky nad 60 let roku 2010 a dámy, která byla letos na jaře Městem Hradec Krákové uvedena do Síně slávy ankety hradecký Sportovec roku.

Bylo nám ctí představit vám ženu, které celoživotní práce pro lidi - a hlavně ty nejmenší - pomáhá zapomínat, že čas letí.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související