Pohoda pro zvířata, pohoda pro návštěvníky. Taková je zoologická zahrada ve Zlíně

6. červenec 2022

Zoo Zlín se dlouhá léta snaží vybudovat na okraji krajského města přírodní areál, který se zcela liší od tradičního pojetí zoologické zahrady. Velký důraz klade na zajištění komfortu pro zvířata. Expozice jsou nadstandardně rozlehlé a splňují nejnáročnější chovatelská kritéria.

Pro vedení zahrady není důležitý ani počet druhů a jedinců, ani se nežene za ikonickými zvířaty. Jde mu především o to, jak a v čem zvířata chová, prioritou je tak jejich pohoda. Typickým příkladem je nový výběh slonů v Karibuni nebo nedávno otevřený Jaguár Trek, největší expozice jaguárů v Evropě. Pohoda zvířat se automaticky přenáší na návštěvníky. Chodí stále noví, staří se opakovaně vrací.

Stavba expozice jaguárů začala v lednu 2021, slavnostní otevření proběhlo 15. května 2022. Celková investice se vyšplhala na téměř 50 milionů korun. Cena zahrnuje velký venkovní výběh pro jaguáry, vnitřní prostory šelem, voliéry pro jihoamerické druhy ptáků, chodník pro pěší i novou trasu pro vláček, který zahradou pravidelně projíždí.

Černý samec Dany a samice Juna

Vstup do expozice vede přes dřevěnou bránu vyrobenou podle skutečné tabule objevené při bagrování kdesi v Brazílii. Nápisy jsou v angličtině a španělštině, což dokresluje její autenticitu. Příjemná a pohodlná cesta přivede návštěvníky až k výběhu jaguárů. Jaguáři jsou velice vitální a houževnaté šelmy, proto je celý výběh pokrytý ocelovou sítí, aby byla zajištěná bezpečnost šelem i návštěvníků.

Jaguár Trek je kvůli bezpečnosti celý zastřešený ocelovou sítí

Zakrytá vyhlídka umožňuje pohled na venkovní expozici. Návštěvníci tak mají bezprostřední kontakt s oběma šelmami. Koordinátor chovu vybral černého samce Danyho a tradičně zbarvenou samici, která dostala jméno Juna. Dany se dostal do Zlína z dánské zoologické zahrady, Juna z německé zoo v Rostoku. Nikdy se dopředu neví, jak na sebe zvířata budou reagovat, tady se ovšem zdá, že měli koordinátoři chovu šťastnou ruku, protože po dvou týdnech lehkého oťukávání pustili chovatelé zvířata k sobě a shodně tvrdí, že to byla láska na první pohled.

Zlínská zoo na celý den pro celou rodinu

Návštěvníci, kteří zavítají k expozici klokanů rudokrkých, tam mohou obdivovat letošních jedenáct mláďat. Zlínská zoo je proslulá tím, že se jí daří odchovávat albíny. Ti se nechávají dál v chovu a pak příroda neuvěřitelným způsobem čaruje, protože například bílá samička má klasicky zbarvené mládě, tedy hnědé, a naopak hnědá samička má albínka.

Další milým zastavením je ostrov lemurů, protože tam tři samičky nosí hned čtyři mláďata. Jedna samička má dvojčata. Je tam proto hodně veselo, živo a o zábavu není nouze.

Areál lachtanů

Současně také finišuje stavba nového chovného zařízení pro slony v projektu Karibuni. Pokud vše půjde podle plánu, bude na podzim velké sloní stěhování. Slonice a slůně, což je aktuálně největší místní celebrita, by se měli přesunout do těchto nových prostor, které se zařadí mezi tři největší pavilony pro slony na světě.

Na podzim bude druhou etapou pokračovat výstavba chovného a vzdělávacího centra pro supy, kdy pro tato zvířata vyroste velká voliéra. Vedení zlínské zoo se chce také pustit do opravy asijské voliéry a výběhu medvědů pyskatých. Pro ně tam vznikne speciální brloh, kde se budou moci schovat a zároveň je návštěvníci budou moci krásně pozorovat.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio