Pohádkový Černilov, Na slovíčko s legendárním matematikem a Houbaření Čechů. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Na rozhlasovou Návštěvu vás zveme do barevného větrného mlýna, pak do Pohádkova a nakonec do venkovní galerie Mokrá louka. Všechny tři lokality v okolí Černilova na Královéhradecku propojuje Jaroslav Horák, regionální pábitel, potomek mlynářů, který navázal na mlýnské dílo svého pradědečka Voženílka.

Pohádkovému mlýnu v holandském duchu u Černilova se točí barevné lopatky, v galerii Mokrá louka směrem na Hradec Králové roste v sousedství mimozemšťanů a ovcí obří tulipánovník, na louce Pohádkov, cestou na Nové Město nad Metují spatříte perníkovou chaloupku, zvoničku i podivuhodné stromy.

Čtěte také

Romana Joudalová se tentokrát vydala s mikrofonem na akademickou půdu, do kampusu Univerzity Hradec Králové, na Přírodovědeckou fakultu, kde ji ve své pracovně přivítal legendární český matematik, didaktik a pedagog prof. RNDr. František Kuřina, CSc., ve svých 90 letech nejstarší aktivně působící profesor matematiky u nás.

Nad dobrou kávou, s nadhledem, humorem sobě vlastním, ale také upřímnou pokorou rád zavzpomínal na svůj dlouhý a požehnaný život s matematikou.

Čtěte také

To jsme si letos krásně zahoubařili. Ačkoliv se zdálo v suchém a teplém letě, že to na podzim nebude v lesích nic moc, opak byl nakonec pravdou. V našem kraji nabídl podzim milovníkům houbaření delší dobu nevídané a poměrně déle trvající žně.

Spousta z nás vyrazila na svá místa, kde čekalo slušné množství hřibů, podborováků, kozáků, křemenáčů a dalších hub. Také já jsem několikrát v září a říjnu vzal košík, zajel do svého lesa a nebyl jsem zklamán.

autor: baj
Spustit audio

Související