Podzimní strava aneb jíme, co u nás v této době dozrává. Ovoce a zeleninu, tu ještě nejlépe kvašenou
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm:
- 00:43 Imitátor Václav Faltus a šarm
- 04:59 Nejméně škodlivé náhražky cigaret
- 08:24 Podzimní stravování aneb jíme co dozrává
- 12:34 Oblečení mladých pánů do tanečních
- 16:42 Kosmetický rádce a vypadávání vlasů
- 20:44 Glosa spisovatelky Haliny Pawlowské
Čtěte také
Na podzim je stravování trošku jiné než v létě. Začínáme mít chuť na teplejší jídla. Přes léto to byly především saláty. Zeptali jsme se výživové poradkyně Martiny Jandové.
Jak se ochlazuje počasí, tak doporučuji tomu přizpůsobit i naši kuchyni. Zelenina a ovoce by se měly jíst celoročně, ale v chladnějších měsících bychom si měli zeleninu připravovat spíše vařenou, dušenou nebo napařenou. Protože čerstvá zelenina nás může ochladit.
Jaké podzimní potraviny jsou vhodné?
Doporučuji ovoce, které právě v této době dozrává. Je zbytečné kupovat si ovoce nebo zeleninu, které k nám putují přes půl kontinentu, a nemá správná specifika pro naše tělo. Tedy vhodná jsou jablka, hrušky, švestky nebo hroznové víno.
Čtěte také
A co se týče zeleniny, tak jsou to dýně či cukety a nesmíme zapomínat na kořenovou zeleninu jako je mrkev, celer, petržel. Ale i červenou řepu, ředkev, cibule, zelí.
Na podzim jsou vhodné také luštěniny a ořechy. Ty je důležité zařadit do jídelníčku, protože obsahují zdravé tuky, které například pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi. Doporučuji dát si malou hrstičku ořechů každý den.
Do módy se také vrací kvašená zelenina. Proč se ta doporučuje?
Čtěte také
U nás je pro nakládání nejrozšířenější zelí. A právě kvašená zelenina je velmi zdravá, protože obsahuje bakterie mléčného kvašení, které vzniknou teplem. Když tam přidáme sůl a kmín, to nám zajistí, že se zelenina nezkazí. Vzniklé laktobacily jsou velmi vhodné pro náš trávicí trakt a podporují naši obranyschopnost.
Tedy pokud nám chutná například kysané zelí, tak ho doporučuji jíst každý den. Přidejte si ho například k obědu.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Jiří Suchý a Jan Přeučil Šarmantními osobnostmi roku. Zvolili je posluchači Českého rozhlasu
Český rozhlas vyhlašuje 26. ročník posluchačské ankety Šarmantní osobnost roku. Do konce roku můžete posílat tipy na známé a i méně známé osobnosti.
-
Není kalorie jako kalorie aneb Martina Jandová ví všechno o rozdílech v hubnutí žen a mužů
Jsou rozdíly mezi námi patrné i při hubnutí? Ženy hubnou většinou opakovaně a jejich hubnutí mnohem více doprovázejí emoce, muži jsou důslednější a neradi prohrávají.
-
Recept na výborný chleba bez mouky má Martina Jandová pro ty, kteří chtějí zdravě hubnout
Jak nenechat váhu rozjet příliš nahoru? To znamená, jak zastavit situaci kdy cítíme, že nám přibylo pár kilo navíc a přibývá tuk na břiše a bocích. V čem děláme chybu?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.