Podzim v Itálii? Slaví se úplně vše, nejvíc ale „zelené zlato“, tedy olivový olej, říká Blanka Malá
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 01:23 Rozhovor se spisovatelkou Blankou Malou - Itálie na podzim
- 06:07 Křest knihy Děkovačky Libuše Švormové
- 13:24 Módní trendy a neobyčejně obyčejný šátek
- 18:22 Bydlení a interiérové trendy pro rok 2025
- 22:51 Expert na etiketu Daniel Šmíd na téma: základní pravidla stolování
- 26:32 Pozvánka na vyhlášení výsledků ankety Šarmantní osobnost roku
Čtěte také
Moderátorka Blanka Malá žije už několik let v Itálii a o svých zážitcích napsala již několik úspěšných knih. Vítám tě v rozhlase, vítám tě vlastně doma.
Je to tak, mám pocit domova nejen kdykoliv otevřu dveře rozhlasového studia, ale už samotné budovy hradeckého rozhlasu. Chodím sem moc ráda.
Jak vypadá podzim v Itálii? U nás je to období mnoha svátků i sběru vína.
Tam se slaví úplně všechno, co se dá slavit. Nevím, jestli je dobře, že tam stále létají petardy a ohňostroje. To mají Italové opravdu hodně rádi a určitě by si to nedali vzít. Ale v říjnu se v Itálii slaví především zelené zlato, což je olivový olej. Tedy sklizeň oliv, to je to, co se právě nyní děje v jižní Itálii. Tím žije vždy celá rodina.
Čtěte také
Víno je tedy již sklizeno? Tam je to o něco dříve?
Je to region od regionu jiné. Tedy i víno se samozřejmě slaví, ale řekla bych, že více se slaví ono zelené zlato, tedy olivový olej.
Italští vinaři ovšem prý také dají na jistou pověru.
Protože konec října je spojen také s přípravou Dušiček, tedy Svátkem zesnulých, tak italští vinaři mají povinnost poskytnout zdarma džbánek vína tomu nejchudšímu obyvateli z okolí, ale také prostřít stůl pro zemřelé. A poskytnout i jim džbánek vína a chléb. To je tradice, která se dodržuje. Zkrátka myslí se i na ty, kteří již odešli a nejsou mezi námi.
Jak tedy vypadají takové italské Dušičky?
U nás v Čechách, jak je již takové pochmurné počasí a mlhy, tak přeci jen ta duše smutní. Nejen za těmi zemřelými, ale i tím, že léto skončilo. To v Itálii není. Tam je na jihu stále slunce a teploty kolem 23 stupňů Celsia. Takže taková ta dušičková atmosféra, jak my ji známe, tam vůbec není.
Čtěte také
A ještě je to umocněno tím, že na tento svátek chodí děti s košíčkem dům od domu, jakoby na koledu. Dělají hluk a bouchají na každé dveře. Když jim hospodář otevře, položí mu otázku: sladkosti nebo žerty či zlomyslnosti? Tedy člověk si může vybrat, buď jim dá nějakou sladkost, nebo mu děti provedou nějakou zlomyslnost či neplechu.
Domácnosti tedy mají připraveny čokolády a nejrůznější italské sladkosti, aby mohly obdarovávat děti. Je kolem toho spousta smíchu a veselí. Tedy italské Dušičky, i když se samozřejmě také vzpomíná na zesnulé, jsou takové veselejší než u nás v České republice.
Třeba o italských zvycích a tradicích také napíšeš nějakou knížku.
O tom jsem zatím neuvažovala, je ale pravda, že italské zvyky, zejména na jihu země, jsou velmi zajímavé. Takže děkuji za tip, budu o tom přemýšlet.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18. hodině a v neděli po 11. hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.





