Podpora pospolitosti v Krkonoších

22. září 2010

Podpora společenských akcí v regionu je dalším dlouhodobým projektem Svazku měst a obcí Krkonoše. Důvody novinky vysvětlil na zasedání Valné hromady této organizace její předseda Jan Sobotka: "Jsme tu hlavně pro místní občany. Turisté jsou pro nás chlebem, ale skutečná síla regionu spočívá ve vzájemné pospolitosti, která se projevuje i pořádáním řady nadšeneckých akcí. Setkání rodáků, hasičské soutěže, žákovská či veteránská fotbalová utkání s doprovodným programem, pouti, jarmarky, hudební slavnosti a řada dalších příležitostí, kdy se obyvatelé z širokého podhůří společně schází a baví. Potkat se, popovídat co je nového, přátelsky se pobavit a udržovat zdravý sousedský kontakt." To je dle Jana Sobotky podstatné.

Snahou Svazku Krkonoše je ve spolupráci s pojišťovnou UNIQA jednorázově finančně přispívat pořadatelům zmíněných a podobných akcí částkou 5 až 10 tisíc korun.
Za tímto účelem Valná hromada pověřila Radu Svazku určením pravidel a kritérií, která napomohou při rozhodnutí o udělení podpory. Představitelé jednotlivých měst a obcí pak budou moci o příspěvek písemně požádat na základě jednoduchého formuláře. "Máme na mysli kulturní a sportovní setkání, která jsou u místních velmi populární, ale v praxi se pro ně jen těžko najde podpora kraje, Evropské unie, nebo klasických sponzorů. I malé vesničky mají právo na užitek ze členství v naší společné organizaci", předestřel hlavní ideu její iniciátor na vrchlabském setkání starostů.
Svazku Krkonoše se pro letošní rok podařilo díky pojišťovně UNIQA získat na podporu společenských akcí v regionu celkem 50 tisíc korun. "Pokud se tato spolupráce osvědčí a nalezne pozitivní odezvu u pořadatelských spolků, tak budeme usilovat o její rozvoj i v příštím roce", dodal před několika desítkami zástupců krkonošských obcí předseda jejich svazku Jan Sobotka.

Spustit audio