Podpis koaliční smlouvy ČSSD s lidovci a SNK v Královéhradeckém kraji

22. září 2010

Znění koaliční smlouvy krajské vlády v hradeckém kraji mezi ČSSD, KDU-ČSL a stranou SNK Evropští demokraté je definitivně hotové. Podpis koaliční smlouvy proběhne v pondělí 10. listopadu 2008 ve 13:30 v Hradci Králové. ČSSD podle dohody obsadí křeslo hejtmana Lubomírem Francem, jeho prvním náměstkem zodpovědným za zdravotnictví bude Vladimír Dryml (ČSSD). V devítičlenné radě kraje budou mít socialisté šest míst, dvě obsadí lidovci a jedno zástupce SNK ED. Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva s volbou hejtmana a rady kraje bude 12. listopadu. Na vytvoření levostředové koalice ČSSD, lidovců a SNK ED se zástupci stran dohodli v pátek 31. října, v následných jednání pracovali na koaliční dohodě. V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a dosud vládnoucí ODS budou v opozici.

Vyjednávání o koalici poznamenala ostrá kritika postupu ČSSD od ředitele vrchlabské nemocnice a senátora zvoleného za ČSSD Drymla, který tvrdil, že ČSSD měla vládnout menšinově. Také uvedl, že navrhovanou koalici nepodpoří, a že by měl být hejtmanem on, protože dostal nejvíce preferenčních hlasů. Později své stanovisko zmírnil a podpořil většinový názor ve straně.
Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD se ziskem 18 mandátů z celkových 45. Druhá skončila ODS se 13 mandáty, následuje KSČM se sedmi a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty. Tři křesla získala SNK ED. Dosud v kraji vládli občanští demokraté s SNK Sdružením nezávislých.

Spustit audio