Podobně jako lidé i zvířata v zoologických zahradách potřebují čas od času pomoc lékařů a ošetření

19. březen 2022 08:20

V Safari Parku Dvůr Králové se vypravíme za Gabrielou Linhart, která se svými kolegy, zoology a ošetřovateli, bývá často při lékařských zákrocích u zvířat v roli asistenta. Proto mohla redaktorce Daně Voňkové zasvěceně vyprávět o tom, jak se uzdravili šimpanz Dingo, samička noháče kapského i levhart.

V posledních měsících bylo potřeba zvládnout u tří zvířat Safari parku Dvůr Králové tři různé lékařské zákroky. Ve dvou případech se jednalo o různé zvířecí pacienty staršího věku.

Čtěte také

Dvorský safari park vlastní stálý tým veterinářů, jehož členové mají v zoo každodenní služby. Jedná se o velmi zkušené odborníky s bohatými znalostmi a dovednostmi. Obsáhnou široké spektrum zákroků patřících do oboru veterinárního lékařství a jsou schopni ošetřit a léčit neduhy zažívacího ústrojí, nachlazení, různá zranění, zvládají porody nebo nemoci mláďat.

Navíc u různých exotických zvířat - u savců, ptáků, plazů, ryb, obojživelníků nebo třeba kopytníků. Zoologové a ošetřovatelé většinou veterinářům asistují na operačních sálech. Jejich předností jsou znalosti konkrétních zvířat, například jejich povahy, zvyků.

Čtěte také

I pro samotný personál zoo jsou důležité informace veterinářů, detaily z průběhu zákroku, medikace, informace o rehabilitaci a prognózách. Zároveň se podílí na přípravách zákroku- na odchytu zvířete, na jeho uspání, nakládce a převozu na operační sál.

Někdy je ovšem potřeba přivolat specialisty- naposledy to byl oční lékař a zubař.

Problémy s očima měli šimpanz a samice noháče kapského, ošetření zubu potřebovala levhartice. Ta si nešťastně zalomila špičák. Na tento zákrok si troufl zubní lékař, jehož běžným pacientem bývá člověk.

Ten levhartici špičák zabrousil, očistil, vyplnil kanálek zubu, nahradil část zuboviny a udělal závěrečnou úpravu zubu. Po celou dobu všichni na operačním sále sledují stupeň uspání-narkózy, aby se zvíře neprobudilo během zákroku nebo na jiném místě, než bylo v plánu.

Všechno dopadlo dobře-šimpanzovi se zahojily oči, rohovka pracuje jak má, noháč se lépe orientuje, protože se mu zlepšil zrak a levhartice má spravený špičák.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související