Podle ovocnářů z Náchodska bude letošní úroda jablek asi jen poloviční proti normálním rokům

6. srpen 2021 08:39

Deštivé a chladné počasí posledních týdnů, v kombinaci s teplotními výkyvy na jaře, trápí ovocnáře po celé republice. Ti v Dolanech na Náchodsku předpovídají nejhorší úrodu jablek za několik posledních let. Navíc se může stát, že ovoce, které nakonec dozraje, nebude mít kdo sklízet. 

Čtěte také

„Máme asi 130 hektarů jabloní a v letošním roce předpokládáme, že sklidíme kolem 3000 tun jablek. Což je velice málo, je to jedna z nejnižších úrod v posledních letech,“ říká vedoucí závodu ovocnářství ZD Dolany na Náchodsku Jiří Fišer, který má k dobré náladě daleko.

Jablka tvoří největší část produkce celého družstva, odhadovaná sklizeň ale bude jen asi poloviční proti normálu.
„Je to změnou teplot, protože jaro bylo velice chladné a v době, kdy stromy kvetly nedošlo k plnému opylení. Potom přišly v červnu vysoké, třicetistupňové teploty a v podstatě najednou z nějakých 10 stupňů.“

Zbylým plodům neprospívá ani aktuální vlhké počasí. To může ovlivnit kvalitu sklízených jablek.
„Co se týká houbových chorob, tak ten tlak je vysoký.“

Čtěte také

Další starosti můžou nastat před sklizní. Už dávno totiž neplatí, že ji zajišťují tuzemští penzisté, případně studenti. Je potřeba sehnat pracovníky ze zahraničí.
„Potřebujeme zhruba nějakých 70 až 80 lidí.“

To je rok od roku těžší, letos navíc jejich příjezd může zkomplikovat epidemická situace.
„Ta jistota není nikdy, protože situace na hranicích se může změnit prakticky ze dne na den.“

A podobně jsou na tom i další ovocnáři v Královéhradeckém kraji. Některé to tak od další práce odrazuje a ovocných sadů tak postupně ubývá.

Čtěte také

„Je mi to samozřejmě moc líto. Nejen proto, že klesá produkce, ale protože ovocné stromy jsou velmi důležitým prvkem v naší krajině a mají významnou mimoprodukční funkci,“ říká předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Čeští ovocnáři by si podle něj zasloužili mnohem větší podporu.
„A to nejen od státu, ale také od samotných spotřebitelů. Aby skutečně preferovali české ovoce.“

Velkou část zákazníků přitom zajímá, jestli česká jablka s ohledem na menší úrodu letos zdraží. Na tuhle otázku ale minimálně ovocnáři z Dolan na Náchodsku odpověď neznají.

Spustit audio

Související