Podle Martina Stropnického budou změny na Vinohradech postupné

31. březen 2003

Exministr, diplomat, herec a čerstvý držitel prestižní ceny Thálie Martin Stropnický převezme od 1. dubna po Jiřím Menzelovi funkci uměleckého šéfa pražského Divadla na Vinohradech, kam se loni na podzim po třináctileté pauze vrátil. O postupných změnách, které podle něj tuto scénu v rámci nové koncepce potkají, však zatím Stropnický nechce hovořit.

Stropnický na sebe upozornil titulní rolí v Marberově hře Howard Katz, za níž dostal Thálii. Netajil, že během ročního neplaceného volna, které si vzal na ministerstvu zahraničí, si chce zkusit několik věcí v uměleckém světě. "Teď už jsem však definitivně rozvázal pracovní poměr - nemělo smysl ho dál protahovat," řekl. Přiznal, že bude muset slevit i ze svých plánů na oživení folkové dvojice, kterou v 80. letech tvořil s Janem Jiráněm. I když písničky by si prý dopřál jako duševní hygienu, nemyslí si, že k jejímu obnovení dojde před létem.

Stropnický na Vinohradech nastudoval i roli francouzského krále v komedii Jiřího Šotoly Cesta Karla IV. do Francie a zpět, která měla premiéru minulý týden. Další příležitost ho čeká v inscenaci Hamleta, která bude na Pražském hradě uvedena na Letních shakespearovských slavnostech s Jiřím Langmajerem v titulní roli. V režii Lucie Bělohradské vytvoří Claudia.

Šestačtyřicetiletý Stropnický byl původně divadelním a filmovým hercem. V letech 1980 až 1986 působil v Městských divadlech pražských a do roku 1990 na Vinohradech. Po třech letech se stal velvyslancem v Portugalsku, později v Itálii. V roce 1998 byl ministrem kultury v úřednické vládě Josefa Tošovského. Poté byl tři roky diplomatem ve Vatikánu.

Spustit audio