Podle Hany Kopecké je svět jako zrcadlo. Zamrač se a zamračí se na tebe. Zasměj se, zasměje se také

19. říjen 2022

Venku se ochlazuje, mnozí z nás tak kvůli ubývajícímu světlu a energii začínají trávit víc času doma. Jak si tedy náš prostor uzpůsobit, abychom se i v tomto čase cítili příjemně, zůstali v kontaktu s přírodou a zároveň si užili tepla domova. Přibývá těch, kteří využívají i starého čínského učení Feng Shui a další se jeho pravidly řídí podvědomě.

Hana Kopecká hovoří v naší radioporadně na téma: zařizujeme domov podle pravidel Feng Shui aneb jak prostor harmonizovat a ideálně sladit.

Když změníme své okolí, změníme svůj život?
Určitě ano. Jde o to, že naše okolí nás trvale obklopuje a tím pádem i formuje náš život. Můžete si to třeba představit na tom, pokud žijeme na vesnici, tak máme jiný životní styl než ve městě, jinak přemýšlíme, jiné věci nás zajímají, například počasí a podobně. Kdežto, když žijeme ve městě, tak máme trošku jiný rytmus života a zabýváme se jinými věcmi.

Podle učení Feng Shui existuje pět prvků, které by nás měly obklopovat. Je to dřevo, oheň, země, kov a voda. Ty by měly být v rovnováze.
Hana Kopecká, členka týmu poradců Feng Shui Academy

Vše začíná u našich vstupních dveří?
Můžeme to tak říct, i když samozřejmě je to o širších souvislostech, ale vstupní dveře jsou velmi důležité. Určitě bychom je měli mít krásné.

Čtěte také

Co pro vás osobně znamená učení Feng Shui?
Pro mě je to spíše životní náplň nebo, dejme tomu, filozofie, která mě velmi oslovila. Samozřejmě žiji v Evropě, tím pádem je můj život založený na křesťanském základě, ale přesto mi tohle učení pomáhá v tom, abych žila harmoničtější život. Abych vyvážila všechny aspekty svého života a snažila se žít v určité rovnováze.

Možná jsme všichni podvědomě tzv. Feng Shuisty, protože se zdržujeme tam, kde je nám příjemně, věci rozmisťujeme tak, aby lahodily nejen našemu oku, ale i duši. Tedy je důležité řídit se intuicí?
Určitě ano. Naši předkové to velmi dobře uměli. Když se půjdete podívat do různých skanzenů nebo starých staveb, tak zjistíte, že mnohdy jsou opravdu vlastně postavené podle učení Feng Shui. Číňané měli výhodu velké tradice, že tehdejší panovníci mohli přikázat cokoliv a mohli si všechno vyzkoušet. Tím pádem vlastně vytvořili teorie a názvy, které my teď přebíráme.

Čtěte také

Mnozí se řídí také módními trendy. Hodně se mluví o minimalismu a bílé barvě. Udělá nás to šťastnějšími?
Tady si to úplně nemyslím, protože my potřebujeme směřovat k určité rovnováze. A podle učení Feng Shui existuje pět prvků, které by nás měly obklopovat a ty by měly být v jisté rovnováze. Je to dřevo, oheň, země, kov a voda.

Takže co říkáte na bílé interiéry, které teď dominují většině obydlí?
Bílá barva je záležitost kovu, což je takový přísný řád a pořádek, což samozřejmě může pomoci. Je to ale také velmi akční barva, což je v pořádku, dodává našemu interiéru světlo. Ale pokud si vše zařídíme v bílé, tak budeme pořád jen pracovat a nebudeme vůbec relaxovat a odpočívat.

Je tak vhodné přenést si do interiéru květiny, abychom se z nich mohli těšit. Ale vždy dejte pozor, aby byly čerstvé a zdravé, protože ty nám dodávají nejvíce energie. Obecně rostoucí rostliny vyjadřují kvalitu hojnosti. Pokud vám rostlina krásně roste, pak je to určitý symbol hojnosti a bohatství.

Čtěte také

A co barevnost? Platí, že bychom měli barvy střídat i na oblečení nebo na talíři? Čím více barev tím lépe?
Hojnost, i co se týče barev, je samozřejmě vhodná. A oblečení je naše druhá kůže, takže jakou barvu si oblečeme, znamená, s jakou energií vstupujeme do nového dne. Tedy je to velmi důležité. Tady bych doporučovala vlastní pozorování, protože každý člověk má v sobě určité energie, jiné barvy ho podporují a další zklidňují.

Můžete si na sobě udělat takový malý test. Co to s vámi udělá, když se obléknete do určité barvy, jakou náladu budete mít, jestli budete třeba rozvernější nebo naopak klidnější. Samozřejmě černá je taková speciální barva, ale vlastně i ona napomáhá intuici. Ovšem zase by mohla trošku zmnožovat naše emoce, což není vždy úplně vhodné.

Hana Kopecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hana Kopecká absolvovala školu tradičního feng shui Aqua Ventus Academy. V současné době je členkou týmu poradců Feng Shui Academy. Naučila se různé techniky, jak pracovat s prostorem, zlepšovat energii v domě, stimulovat přísun peněz, posílit zdraví. K prostoru přistupuje jako k výtvarnému dílu, které lze drobnými zásahy dovést „k dokonalosti".

Vy máte na svých webových stránkách napsáno: svět je jako zrcadlo, zamrač se na něj a on zamračí se na tebe. Zasměj se a svět se zasměje také. Mám pocit, že tím je řečeno úplně všechno.
Já doufám. Usmívejte se, radujte se z každého dne, protože nic, co vám přijde do životní cesty, není samozřejmé.

Celou radioporadnu s Hanou Kopeckou, členkou týmu poradců Feng Shui Academy, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.