Podle článku na Wikipedii už můžu jít v klidu do důchodu, směje se úspěšný písničkář Michal Horák

14. listopad 2022

Písničkář Michal Horák, zpěvák, muzikant, také vynikající, vtipný, milý a chytrý kluk z Vysoké nad Labem, je tady dnes s námi ve studiu. V sobotu se udělovalo hudební ocenění Český slavík a Michal už je rok držitelem Slavíka za objev roku.

Michal Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Písničkář Michal Horák píše písničky o věcech, co ho baví, hraje na kytaru, klavír, foukačku nebo třeba na heligonku po pradědovi. Lítá ze stylu do stylu, ale myslí si, že to je všechno především folk. V nejlepších letech vyhrál několik talentových soutěží (např. Czechtalent, Česko Zpívá, Folkový Kvítek) a v roce 2021 zvítězil v soutěži Český slavík 21 v kategorii Objev roku.

Michale, co se za ten rok změnilo?
V podstatě se nezměnilo nic kromě toho, že teď mě všude uvádějí jako objeva roku. Což je dobré. Slavík, byť jeho poslední roky byly takové všelijaké, tak mezi lidmi má stále jméno. Takže to je super, je to fajn vizitka a jsem za ni rád. Myslím si, že podle článku na Wikipedii můžu jít v klidu do důchodu.

Ale určitě je u tebe něco nového, ne?
U mě se děje spoustu věcí, především se mi letos v květnu podařilo odstátnicovat.

Hodláme na jaře vydat zpěvník. A příští rok na podzim bude deska, ta by měla být v lecčems nová. K tomu se chystá spousta koncertů.
Michal Horák, písničkář

Takže je z tebe učitel.
Pozor, to je takové ošemetné tvrzení, protože naše fakulta umožňuje si odložit diplomovou práci. Takže já jsem si udělal pěkně v klidu státnice a teď, asi za 14 dní, odevzdávám diplomku. Takže už pomaličku po tom titulu sahám, ale ještě chvilku počkejme. A jinak píšu a vydávám písničky, je toho spoustu. Ale nelze to takto úplně sumarizovat. Koncertů bylo letos také strašně moc, měli jsme asi 70 koncertů za léto, a teď jedeme turné s Voxelem.

Čtěte také

Voxel, kdyby náhodou někdo nevěděl, to je Václav Lebeda.
Ano, je to písničkář Václav Lebeda, který se stal hvězdou internetu ve Slavíkovi 2014. A já jsem tam tenkrát v té kategorii soutěžil a byl jsem sedmý. Takže jsem na něj byl hrozně naštvaný. Ale Vašek je úplně úžasný, lidsky si velmi sedíme, on vlastně tenkrát s sebou vytáhl i Pokáče. Ten je v podstatě víceméně jeho dílo, jestli se to tak dá říct. My jsme taková jedna propojená folkařská famílie.

Jak vznikl nápad jet společné turné s Voxelem?
To vzniklo už docela dávno, protože my jsme to původně plánovali odjet už na jaře nebo na podzim roku 2020. Což, jak jistě všichni pamatujeme, nebylo úplně možné. Takže se turné zrušilo, a letos na jaře jsme ho oprášili. Jeden koncert, který jsme spolu měli v Lucerna Music baru v Praze, se uskutečnil a velmi se povedl. Tak jsme si řekli, co kdybychom na podzim dojeli zbytek, jak jsme původně plánovali? A teď se to děje. Máme za sebou půlku ze šesti koncertů a všechny byly úplně skvělé.

Čtěte také

Kde se koncerty konají?
Ty první byly v Olomouci, Liberci a v Praze. Teď pokračujeme ve středu 16. listopadu v Brně, v pátek 18. listopadu v Hradci Králové v AC klubu. Myslím, že už to bude brzy vyprodané, ale pokud náhodou má někdo touhu nás vidět, za což bychom byli samozřejmě velmi rádi, tak to může ještě zkusit.

A turné má také velmi vtipný název.
To je takový paradox. Původně jsme ho pojmenovali Snad někdo přijde tour, což vlastně totálně dostálo charakteru svého jména, protože se turné nejdříve zrušilo úplně. A teď jsme ho tedy přejmenovali na Snad někdo přijde tour 2. S Voxelem si velmi lebedíme, abych parafrázoval jeho příjmení, v těchto bizarních vtipech. Inspirujeme se navzájem.

Pustíme si písničku Nekonfliktní typ. To je novinka?
Je to v podstatě ještě novinka, vydali jsme ji v březnu. A co je zase takový oslí můstek ke zmíněnému turné, tak nám tady, a lze to slyšet i v samotné nahrávce, tančí stepařská skupina Klepeto, která je úplně úžasná.

Čtěte také

Říkal jsi mi, že tuhle písničku ti pochválil i Karel Plíhal.
Už jsem říkal, že můžu jít spokojeně do důchodu po tomto. Karel Plíhal je totiž už od nás, z Vysoké nad Labem. On se tam přistěhoval a občas se nám poštěstí, nebo tedy spíš mně, nevím, jak jemu, že spolu jdeme na pivo. A tam si vyměňujeme nějaké naše básničky. On je tedy úplně sype z rukávu, stále má u sebe notýsek a něco si tam zapisuje.

A ty to také takto praktikuješ?
Ano. Jak mě napadne nějaká sloka, a to ani nemusí být vyloženě básnička, někdy mě napadne něco vyloženě plíhalovského jako třeba "Mám pásovce z Bolívie, když ho něco bolí, vyje". Ani to nejsou básničky, jen takové hádanky, řekněme. Ale mě to baví. "V jaké tónině nejradši hraje Carlos? Vémolu." Takže takové věci my si vyměňujeme a náramně se nad tím bavíme.

Čtěte také

Oslovili tě také organizátoři vzpomínkových akcí k 17. listopadu, že by stáli o nějakou tvoji písničku.
Byla to nabídka, která se neodmítá. Já mám rád, když přijde nějaký impuls na písničku. Oslovila mě konkrétně organizace pořádající velký Koncert pro budoucnost, který se odehrává už roky na Václavském náměstí v Praze u příležitosti 17. listopadu. A mně to přišlo fajn, protože mamka a taťka jsou studenti, kteří byli přímo 17. listopadu 1989 v Praze na Albertově, byli účastníky oné historické demonstrace. Takže já vyrůstám v těch jejich historkách, jak se žilo za totality a tak. Přišlo mi zajímavé to téma zpracovat skrze jejich vizi a zároveň skrze tu moji. Protože si uvědomuji díky těm jejich historkám, že moje generace žije úplnou pohodičku oproti nim, co všechno můžeme. Od toho jsem se odpíchnul a doufám, že jsem to pojal s grácií.

Jak se ta písnička jmenuje?
Jmenuje se Tak to mi může. Je to písnička hodně jednoduchá, ale na úkor toho, aby vynikl její text.

Co tě čeká ještě dál? Kromě tedy 17. listopadu a pátečního koncertu v Hradci Králové v AC klubu?
Čeká mne odevzdání diplomky, doufám, potom její obhájení. V prosinci ještě máme několik koncertů, vánoční trhy a tak podobně. Ale na příští rok toho plánujeme docela dost. Hodláme na jaře vydat zpěvník. Ale ten bude obohacen i o různá krátká povídání k písničkám. Co mi přišlo zajímavé. Plus tam budou ty moje plíhalovské básničky. Je to věc, na kterou se připravuji už asi rok a půl. A příští rok na podzim, což je sice daleko, tak bude deska, která by měla být v lecčems nová. Už na ní také pracuji bezmála půl roku. Tam to prostě směřujeme a chystá se strašně moc koncertů, jako omáčka okolo těchto věcí.

Písničkář Michal Horák byl dnes naším hostem. Michale, moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související