Podle Agrární komory čeští chovatelé omezili zhruba o třetinu počty prasat. Drtí je zahraniční dovoz

18. listopad 2022 08:33

Tuzemští chovatelé omezují počty prasat. Podle odhadu Agrární komory až o 40 procent. Některé zemědělské podniky končí s prasaty nadobro. Na vině je podle nich dlouhodobě nižší výkupní cena vepřového, než za kterou dokáží maso vyrobit. Drtí je tak dovoz ze zahraničí. Podle Agrární komory to vede k poklesu soběstačnosti Česka ve výrobě vepřového.

Čtěte také

V jednom z výběhů na farmě v Chomuticích na Jičínsku se ve slámě převaluje stovka asi čtyřměsíčních selat.

Jak říká ředitel Agro Chomutice Vladimír Tichý, snaží se je tu chovat postaru. „Prasata chováme na hluboké podestýlce, na slámě. Není maso jako maso. My jsme zůstali věrni těmto technologiím.“

Takových farem jsou podle Vladimíra Tichého v celém Česku jednotky. Ostatní přešly na moderní technologie jako rošty místo podestýlky nebo automatické krmení. Výkupní ceny se sice během letošního roku po loňském propadu zvýšily, stále jsou ale nižší než výrobní náklady.

Čtěte také

Do plusových čísel se podle Vladimíra Tichého nedostane ani jeho podnik, ani konkurenční společnosti s moderním provozem. „Náklady 40-42 a proti tomu 32-34 realizace, takže nám bude stále i letos chybět 8 korun na kile, takže to máte tisíc korun na jedno prase. Každý normální člověk, který to takto dělal a dlouhodobě prodělával, tak už nevydržel. I my jsme produkci snížili.

Podle obchodního ředitele společnosti Maso Jičín Martina Koška, která živá zvířata vykupuje, bourá a dodává do obchodních řetězců, výkupní cena vyšší být nemůže. Všichni chovatelé dodávají prasata za stejnou cenu. „Je německá burza, která určuje cenu. Na tento týden tolik a tolik. A my se tomu musíme přizpůsobit, abychom vyrovnali cenu dovozu k nám.

Přitom se chovatelům i jatkám zvyšují náklady na pohonné hmoty a energie. „Dříve se platilo 100 Euro megawatthodinu, teď se platí 600. Snažíme se snížit i náklady, takže zhustíme porážky do čtyř dnů místo pěti.

Čtěte také

Podle Agrární komory je v tuzemsku vládní dotační pomoc oproti okolním zemím nedostatečná.

V důsledku chovatelé snižují stavy prasat, nebo s chovem úplně končí. A snižuje se tak soběstačnost Česka ve výrobě vepřového, pokračuje mluvčí Agrární komory Barbora Pánková. „Chovatelé odhadují, že letos došlo k omezení chovu zhruba ze 30 až 40 procent.

Podle chovatelů i agrární komory by pomohlo, kdyby stouply ceny na pultech obchodů a tím i ceny výkupní, a větší dotační pomoc ze strany státu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související