Pod Velkým Chlumem na Blanensku můžete v lesích narazit na umělecká díla. Třeba na sochy husitů

11. únor 2023

Velký Chlum na Blanensku na jižní Moravě by byl možná docela obyčejným kopcem, kdyby si ho pro svou tvorbu nevybral sochař Stanislav Rolínek. Do pískovce tam vytesal hned několik reliéfů, z nichž největším dílem je sousoší husitů v nadživotní velikosti. Procházka přírodou po zelené turistické trase z Bořitova tak v těchto místech nabízí navíc i umělecký zážitek.

Sochař Stanislav Rolínek, rodák z Bořitova, husity vytesal v roce 1927, zřejmě jako připomínku vojenského ležení, které se v místech pod Velkým Chlumem na Blanensku údajně nacházelo za dob husitských válek. Vybral si k tomu nástroje vpravdě kuriózní. Pískovec otesával pomocí hasičské sekyrky a poloviny nůžek na stříhání ovcí. Vzniklo tak nadživotní zpodobnění Jana Husa, Jana Žižky a Prokopa Holého.

Autor nedaleko svého rodiště vytvořil i další plastiky, které se nacházejí v okolí. Když pracoval na soše ležící dívky, lidé pracující na polích se mu posmívali. Rolínek byl plachý umělec, a proto si pro sochy husitů vybral místo, kde nebyl lidem tolik na očích. Jeho dílo bylo ale tak úchvatné, že se o něm už v roce vzniku psalo i v celostátním tisku.

V lese pod Velkým Chlumem je možné objevit ještě i další Rolínkovy sochy - hlavy bojovníků, hlavu vojáka či hlavu lva. Příjemnou a nenáročnou procházkou se po zelené turistické trase můžete vydat celý rok.

Mecenáš Burian

Byl to právě tehdejší starosta Bořitova František Burian, který si všiml nebývalého sochařského nadání mladého, toho času pětadvacetiletého sochaře Stanislava Rolínka. Sochy husitů ho natolik zaujaly, že koupil kus lesa na skále u nedaleké Rudky, kde měl Rolínek možnost dál uplatňovat svůj talent. Za pouhých osm měsíců tam vznikla 14 metrů vysoká socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, aby mohla být slavnostně odhalena 28. října 1928 na desáté výročí vzniku republiky.

O něco později zde vznikla i uměle vytvořená jeskyně Blanických rytířů, kde Rolínek vytesal, krom jiného, obrovský reliéf jezdecké plastiky svatého Václava. Při její tvorbě sochař prohlásil: „Já dodělám Václava a on dodělá mě!“. Rolínka totiž trápila těžká plicní nemoc, které v roce 1931 ve svém rodném domě v Bořitově podlehl.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.