Pod prachatickou horou Libín vede kuriózní naučná stezka. Je plná nejrůznějších typů ptačích budek

30. listopad 2018
Česko – země neznámá

Košínka, Řečice, Volyňka. To jsou nejenom poetické místopisné názvy ze Šumavy, ale také jména různých typů ptačích budek. Na naučné stezce pod horou Libín nad jihočeskými Prachaticemi byste jich na stromech našli patnáct. Vlastně třináct. Čtrnáctá budka je ve skutečnosti důmyslné krmítko a ta patnáctá byla postavena pro netopýry.

Typů ptačích budek je nepřeberné množství. Liší se tvarem a velikostí vletového otvoru, rozměry dutiny, způsobem otevírání nebo zavěšení. Různé exempláře, které navrhl a v terénu vyzkoušel přírodovědec Bohuslav Nauš, si můžete prohlédnout na kuriózní naučné stezce.

Stezka ptačích budek Bohuslava Nauše se vine po úbočí hory Libín nad Prachaticemi. Právě v Prachaticích totiž prožil autor budek většinu svého života. Na nepříliš dlouhé trase, která vede po vrstevnici nad údolím Fefrovského potoka uvidíte patnáct budek. Většina z nich má poetické názvy podle míst z okolí, třeba Košínka, Řečice, Olšinka. Jiné jsou pojmenovány podle ptačích druhů, kterým je budka určena. Na stromech je tak zavěšen Kulíškovník, Šoupálkovník a dokonce i Netopýrník. Zajímavé je i důmyslné Samokrmítko.

Budky na stezce bývají obydleny, i když ne celoročně. Především v jarních měsících si v nich ptáci staví nová hnízda. V závěru jara a začátkem léta je opouštějí a ve druhé polovině roku pak budky slouží jako příležitostný úkryt nejenom ptákům, ale také drobným savcům nebo hmyzu. Některé ptačí druhy, jako brhlíci, dokáží v jedné budce zahnízdit každý rok, jiné hnízda obměňují. Největší problém představují pro obyvatele ptačích budek predátoři. Kočky, kuny, veverky nebo třeba strakapoudi, kteří z budek umí vybrat mláďata či vejce.

Procházka po stezce je nenáročná a lze ji pohodlně absolvovat i s malými dětmi. Výchozím bodem je křižovatka lesní cesty s prachatickou ulicí Lázně, kde lze pohodlně zaparkovat i osobní auto. 

autor: Filip Černý
Spustit audio