Počet trestných činů v kraji loni meziročně vzrostl, stále je ale nižší než v době před pandemií

18. leden 2023 08:23

Krajští policisté zveřejnili statistiky trestné činnosti za uplynulý kalendářní rok. Celkem řešili přes 6 500 trestných činů, ve srovnání s rokem 2021 to je nárůst o téměř 1400 takových činů. Klesla naopak objasněnost, na čemž se nejvíc podílí rostoucí množství případů internetové kriminality. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jakých trestných činů se v kraji stalo nejvíc?

Nejčastější je maření výkonu úředního rozhodnutí, tedy typicky třeba jízda se zákazem řízení nebo podobné věci, takových případů řešili policisté v kraji vloni 661.

Čtěte také

A bohužel skoro stejně rozšířené jsou i podvody, i těch bylo v kraji oznámeno přes 600.

Když se podíváme do tabulky deseti nejčastějších činů, tak došlo v kraji i k více než 400 ohrožení pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, tedy řízení "pod vlivem", stovkám krádeží vloupáním nebo v obchodech a také k 9 vraždám nebo pokusům o ně.

Zatímco u už zmíněné kyberkriminiality je objasněnost nízká a případy se objasňují složitě, u vražd nebo násilných trestných činů se policistům daří.

Zvláštní zmínku bychom měli nejspíš věnovat kyberkriminalitě, i když ta nemá ve statistikách svou speciální kolonku, že?

Je to přesně tak. Kyberkriminalita neboli kriminalita spojená s počítači a internetem roste, takových činů bylo téměř 900, říká krajský policejní ředitel Petr Petřík. „Jenom pro srovnání, v roce 2022 došlo ke 104 procentnímu nárůstu této kriminality. A je to věc, která nás velmi zatěžuje, jak časově, tak z hlediska šetření a řízení celých těch procesů. Bohužel, tady musím konstatovat, že u kyberkriminality se na tom mnohdy velmi aktivně podílejí i vlastní oběti."

Čtěte také

A bojovat s tímto druhem kriminality jde jen obtížně, i proto, že podvodem vylákané peníze často končí na zahraničních účtech. Mimochodem, za loňský rok připravili jen v Královéhradeckém kraji podvodníci lidi tímto způsobem o 166 milionů korun.

Policisté ale bojovat chtějí, i proto plánují rozšíření svých týmů třeba o IT specialisty se zkušenostmi z bankovnictví.

Objasněnost v procentech se vyčíslit nedá, protože tyto skutky spadají třeba pod podvody, padělání platebního prostředku nebo vydírání a jako takové svou kategorii nemají, sami policisté ale přiznávají, že se při kyberkriminalitě příliš nedaří pachatele odhalovat.

Je v Královéhradeckém kraji obecně bezpečno, když to porovnáme s dalšími kraji Česka?

Čtěte také

Je, Královéhradecký kraj pořád patří k regionům s poměrně nízkou kriminalitou, kterou se navíc policistům obecně daří objasňovat - v tomhle ohledu jsou zhruba na čtvrtém až pátém místě mezi jednotlivými kraji. Pokud jde třeba o násilnou trestnou činnost, kriminalisté vyšetřovali devět vražd nebo pokusů o vraždu, uzavřeli už sedm případů a ve všech znají pachatele.

Toho znají i ve zbývajících dvou případech, ale tam ještě nejsou případy uzavřené. Násilných činů se v kraji stalo 55 a 39 z nich se policii už podařilo objasnit a uzavřít.

Na druhou stranu rostou počty případů jízdy pod vlivem alkoholu nebo drog a také počty případů maření výkonu úředního rozhodnutí, často třeba zase jízda bez řidičského průkazu, v téhle kategorii byla vloni zhruba desetina trestných činů v kraji.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související