Počet pozitivních případů: 0. Nastavený režim na letních táborech v kraji podle hygieniků funguje

13. srpen 2021

Koronavirová opatření letos ovlivnila i pořádání letních táborů pro děti. Hygienici v Královéhradeckém kraji dál kontrolují, jak moc zodpovědní jsou pořadatelé táborů při dodržování opatření proti šíření koronaviru. Od začátku léta platí poměrně striktní povinnost testování nebo doporučené omezení návštěv.

Čtěte také

„Máte Tečku? Tak já si vás načtu. Ano, máte platný certifikát."
Skauti z Poděbrad situaci na táboře u Nemojova na Trutnovsku nepodcenili a všechno, co je potřeba, dodržují. I uprostřed lesa se na certifikát o dokončeném očkování nejen podívali, ale rovnou ho i pečlivě zkontrolovali. Testované jsou podle nařízení i všechny děti.

„Máme jen testované děti, které se testují PCR testem, samotestem nebo antigenním testem. Samotesty a antigenní testy musíme po týdnu přetestovávat," říká vedoucí Vít Dvořák.

Čtěte také

A protože podobně zodpovědní jsou nejspíš i na dalších táborech, jsou statistiky v Královéhradeckém kraji příznivé, říká Žaneta Morávková z krajské hygienické stanice.
„Počet pozitivním případů máme k dnešnímu dni nula. Nemuseli jsme řešit žádný zákaz zotavovací akce, který by souvisel s onemocněním covid-19."

Hygienici přitom podle Žanety Morávkové kontrolují, jestli jsou testy nebo další podmínky pro koronavirovou bezinfekčnost v pořádku.
„Před akcí ne, ale v případě, že jdeme na kontrolu, tak chceme vidět evidenci, kdy kontrolujeme, zda splnili tuto svou povinnost a jestli všichni účastníci splňují tuto podmínku a mohou se akce účastnit. Zatím jsme neshledali žádný nedostatek."

Čtěte také

A kontrola hygieniků je na drtivé většině táborů pravidlem, nikoli výjimkou. Organizátoři jednotlivých táborů se podle hygieniků snaží dodržovat i doporučení ministerstva zdravotnictví nepřijímat v areálu zbytečné návštěvy a pokud možno se s dětmi ani nepouštět mezi lidi.

Skauti z lesa u Nemojova tak nebyli ani v nejbližší vesnici a jediný, kdo se dostane do kontaktu s civilizací, je vedoucí Vít Dvořák.
„Jsem očkovaný. Proto jezdím na nákupy jen já sám."

Podle samotných skautů je potřeba zůstat zodpovědný i v situaci, kdy se koronavirové statistiky zatím dramaticky nezhoršují.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka