Počet mrtvých v Egyptě roste, první oběť hlásí i letovisko Hurghada

15. srpen 2013

Nepokoje v Egyptě se nevyhnuly ani turistickému letovisku Hurghada. Podle dosavadních informací byl při nich v tomto přímořském městě zabit jeden člen Muslimského bratrstva. Střet mezi policisty a islamisty se odehrál v centru, hotelových komplexů se nedotkl. Stoupenci Muslimského bratrstva mezitím napadli v Káhiře vládní budovu a zapálili její vchod.

I přes vyhlášení výjímečného stavu svolali islamisté na dnešek další protesty proti středečnímu násilí, během kterého v egyptské metropoli zemřelo více než 500 lidí. Demonstruje se i jinde v zemi - davy lidí vyšly do ulic Alexandrie.

V centru Hurghady, letoviska u Rudého moře, po sobě podle agentur stříleli policisté a ozbrojení stoupenci Muslimského bratrstva.

Podle anglicky psaného deníku Al Dustour Daily zbloudilá kulka z přestřelky náhodně zabila jednoho člověka.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Egyptě se ale zdroje neshodují v tom, o koho šlo. Zda se jednalo o islamistického stoupence, tedy jednoho z demonstrantů, nebo o náhodného Egypťana, který seděl v kavárně a byl zasažen zbloudilou kulkou.

Třináct dalších lidí ze střetů v Hurghadě údajně vyvázlo se zraněním. V oblastech, kde jsou hotely, je podle delegátky cestovní kanceláře Fischer Petry Fiedorové naprostý klid.

Menší demonstrace příznivců Muslimského bratrstva se v tomto letovisku konaly i v minulých dnech a týdnech, k žádným střetům s policií ale až do včerejška nedošlo.

Čtěte také

Egyptská vláda mezitím zvýšila bilanci středečního násilí v Káhiře na nejméně 525 mrtvých a více než 3 tisíce zraněných. Při zásahu proti stoupencům bývalého prezidenta Mursího zemřely i desítky policistů.

Bilance ale zřejmě není konečná, jen v Káhiře se nacházejí stále další těla, v jedné mešitě jich bylo 250. Podle vysoké komisařky OSN pro uprchlíky Navi Pillayové je nutné masakr nezávisle vyšetřit.

OSN také vyzývá obě strany sporu v Egyptě, aby ustoupily. Pokud to neudělají, hrozí podle Pillayové katastrofa.

Silové rozehnání demonstrací prý zcela rozvrátilo Muslimské bratrstvo. Mezi mrtvými byli i někteří jeho vůdci a hnutí už podle agentury Reuters není schopné koordinovat své akce.

Čtěte také

České ministerstvo zahraničí kvůli situaci v Egyptě nedoporučuje občanům, aby navštívili sever země. Pobytů v prázdninových letoviscích se to netýká.

Úřad vývoj v Egyptě sleduje a pokud by došlo ke zhoršení situace, vydalo by občanům nové doporučení s ohledem na jejich bezpečnost.


Zvětšit mapu
autoři: mir , mac , jpr , sib , nov
Spustit audio