Počet cykloturistů v Krkonoších narůstá

22. září 2010

Další ročník provozu cykloturistických autobusů, křižujících během letní sezony nejvyšší české hory Krkonoše, lze vyhodnotit jako úspěšný. Celkem bylo přepraveno 32 tisíc cestujících a 3 200 kol. Z uvedené statistiky vyplývá, že každý desátý zájemce s sebou vezl své kolo. Koordinátorka projektu Dr. Mirka Chaloupská z krkonošského Svazku měst a obcí blíže uvedla: "S ohledem na zkušenosti z předchozích let můžeme nyní učinit smělý závěr. Přestože například letos využilo tento druh hromadné dopravy o pět tisíc cestujících méně než v loňském roce, ze statistik vyplývá, že o autobusy přepravující jízdní kola je vyšší zájem ze strany těch, kterým je určen. A to jsou cykloturisté. Je celorepublikový trend snižování počtu lidí, kteří veřejnou hromadnou dopravou cestují. Zvyšuje se však počet těch, kteří pěstují cykloturistiku."

"Tudíž jim tato forma dopravy přichází vhod. Náš projekt je určený cílové skupině a je zřejmé, že je jí také výrazněji využíván," dodala koordinátorka projektu Dr. Mirka Chaloupská z krkonošského Svazku měst a obcí.
Je jasné, že se projekt neobejde bez trvalé propagace. Plechové tabule s jízdními řády, umístěné na autobusových zastávkách, propagační tiskoviny, letáčky, mapky, apod. V letošním roce bylo v této oblasti profinancováno téměř dvěstě tisíc korun z celkových 1 300 tisíc korun nákladů.
Pro letošní rok byla do provozu nově uvedena autobusová linka z Hradce Králové do Krkonoš a zpět. Tím byla cykloturistům zásadně rozšířena nabídka poznat a projet i Podkrkonoší. V rámci pětadvaceti jízdních dní bylo přepraveno 1066 lidí a 118 jízdních kol. Koordinátorka M. Chaloupská k tomu doplnila: "I pro další roky budeme mít snahu tuto trasu zachovat. Pro obyvatele Hradce Králové a dalších měst Královéhradeckého kraje, respektive cykloturisty, se otevřela příležitost dopravit se pouze s jedním přestupem až na samotné vrcholky Krkonoš. Například do Horní Malé Úpy, kde i letos byla možnost přestoupit do polského cyklobusu a cestovat na kole v krajině našich sousedů."

Spustit audio