Pobyty na horách zdražily a přibylo rodičů, kteří dětem nemohou zaplatit školní lyžařský výcvik

29. listopad 2022 09:45

V Česku přibylo rodičů, kteří svým dětem nedokáží zaplatit školní lyžařský výcvik. Shodují se na tom zástupci škol oslovených Českým rozhlasem. Někde pojede na hory výrazně méně dětí, jinde stavy doplní žáky z jiných tříd a jsou i školy, které pobyty zrušily úplně. 

Čtěte také

„V porovnání s loňským rokem určitě počet frekventantů ubyde. Asi o čtvrtinu,“ říká ředitel Základní školy v Červeném Kostelci na Náchodsku Jiří Oleják.

Důvodem je podle něj s velkou pravděpodobností současná ekonomická situace v rodinách a samozřejmě zdražení pobytů na horách. „Cena o čtvrtinu vzrostla. Takže loni z 94 žáků jich odjelo 80. Letos z 92 žáků jich podjede 60.

Dětem ze sociálně slabých rodin se přitom škola snaží přispívat, buď jim zčásti pobyt uhradí a nebo třeba půjčí vybavení za symbolickou cenu. „Přesto to čtvrtina rodičů prostě nevyužila.

Čtěte také

Rodičů, kteří své dítě nepošlou na lyžařský výcvik je víc třeba i v Náchodě, konkrétně v Základní škole TGM. Tam ale nakonec obvyklou kapacitu kurzů naplní - stav totiž doplnily děti z jiných tříd.

Navíc navýšení ceny je jen o několik procent, říká zástupkyně ředitelky Eva Marková. „Máme domluveno s majitelem chaty, že stanoví jídelníček tak, aby to zkrátka vyšlo i finančně. Aby to pro rodiče nebyla taková zátěž. Aby děti samozřejmě měly pestrou a vyváženou stravu, ale místo klasického hovězího guláše se může například udělat buřtguláš.

Čtěte také

Licitování o ceně a hledání možností, jak pobyty zlevnit připouští i samotní ubytovatelé. Třeba Erik Kubeša, provozovatel dvou penzionů v centru Janských Lázní se šesti desítkami lůžek. Pro normální klienty zdražil o pětinu, se školami se snaží domluvit.

„Prostě u mě se cena odvíjí od počtu osob. S tím, že ještě učitelům a profesorům dáváme pobyt zdarma, jako bonus. Je to o tom, že pokud ředitel školy nebo profesor zavolá a smlouvá, tak se vždy domluví, vysvětluje Erik Kubeša.

Některé školy i tak tentokrát pobyty na horách zrušily úplně a učitelé budou na sjezdovky s dětmi denně dojíždět. Tuhle variantu si ale mohou dovolit jen školy poblíž lyžařských středisek.

Spustit audio

Související