Pobytová zařízení pro seniory zdražují své služby, někde ceny vzrostly až o 1800 korun měsíčně

6. únor 2023 09:44

Nová úhradová vyhláška umožnila domovům pro seniory a dalším podobným zařízením zdražit své služby. Využily toho prakticky všechny. Navýšit své ceny mohly až o 30 korun denně na ubytování a o dalších 30 korun denně na stravování. Ceny, které klienti za služby platí, tak vzrostly až o 1800 korun měsíčně. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Je ta částka 30 korun denně na stravném a 30 na ubytování pro samotné poskytovatele sociálních služeb tak zásadní?

Čtěte také

Podle Daniely Luskové, viceprezidentky Asociace poskytovatelů sociálních služeb a zároveň ředitelky hradeckého Domova u Biřičky, to zásadní částka je. Úhrady od klientů podle ní tak jako tak nekryjí náklady, které na pobyt seniorů jsou, stejně musí ještě přispívat veřejná správa, tedy například Královéhradecký kraj nebo stát.

Úhrady kryjí třeba právě v Domově u Biřičky zhruba 60 procent nákladů a to, že se zdražení energií nebo dalších vstupů, třeba mezd, aspoň částečně přenese i na seniory nebo jejich rodinné příslušníky, je podle Daniely Luskové logické.

Přibývá ale seniorů, kterým tolik peněz třeba nezbývá a nemůže jim pomoci ani rodina. Hrozí jim, že přijdou o šanci na sociální služby?

Čtěte také

To v žádném případě nehrozí, zákon o sociálních službách nabízí hned dvojí ochranu klientů. Jedna se týká samotné absolutní výše úhrady, domovy pro seniory tedy nemohou nastavovat ceny úplně libovolně. A druhá ochrana se týká toho, že po zaplacení pobytu musí klientům zůstat 15 procent jejich příjmů na krytí dalších nákladů, které mají.

Pokud tedy někomu nestačí důchod na uhrazení ceny za domov seniorů a nezůstalo by mu zmíněných 15 procent, pak bude platit méně. Rozdíl pak poskytovatelům doplatí ministerstva nebo kraje.

Pokud bude inflace na podobných hodnotách jako teď, mělo by podle zákona dojít k další valorizaci důchodů. Jak by to bylo potom s cenami za domovy seniorů?

Čtěte také

Pak by se podle Daniely Luskové měla znovu měnit i úhradová vyhláška a poskytovatelé sociálních služeb toho jsou znovu připraveni využít. To se týká tedy především pobytových zařízení pro seniory, v některých dalších postrádá zvyšování cen smysl.

Podle Daniely Luskové nevyužívají plně možností zdražit třeba zařízení, která se starají o zdravotně handicapované, kteří jsou dlouhodobě v invalidním důchodu a zvyšování cen by tam nemělo smysl, protože takové invalidní důchody jsou totiž často výrazně nižší než ty starobní.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související