Pobyt na horách lidé znovu začínají zařazovat do svých plánovaných aktivit na hlavní letní sezónu

6. červen 2021

Hoteliéři v Krkonoších věří, že nadcházející víkend odstartuje na horách lepší období. Po dlouhých měsících koronavirových omezení jsou totiž v provozu hotely, restaurace a prakticky všechny služby. A zdá se, že lidé si pobyt na horách znovu začínají zařazovat do svých plánovaných aktivit.

Čtěte také

Na hlavní letní turistickou sezónu si hoteliéři v Krkonoších ale ještě pár týdnů počkají.

Je pátek odpoledne a v Peci pod Sněžkou je zatím klid, větší nájezd návštěvníků se čeká až během večera. Lidé přijedou, je přesvědčený Radek Ort, ředitel jednoho ze zdejších hotelů.
„Vypadá to docela dobře. Obsazenost na víkend máme zhruba 85 procent kapacity."

Po delší době se tak hoteliéři mohou tvářit spokojeně, ale neplatí to zdaleka o všech. Podle Martina Jandury z infocentra ve Špindlerově Mlýně je na tom další z velkých středisek ve východních Krkonoších trochu jinak.
„Skutečnost je taková, že ten rozjezd je velice pomalý. V týdnu nějaká turistika byla, ale opravdu žádná sláva. Přičítáme to tomu, že se už veškerá klientela těší na prázdniny. Historicky byl červen vždy takový slabší."

Čtěte také

A pomalejší bude z počátku i tempo růstu peněz v hotelových pokladnách, vysvětluje Radek Ort.
„Hlavně k nám přijeli lidé, s kterými jsme už třikrát nebo čtyřikrát komunikovali a měli přijet už v lednu či v únoru. A teď si teprve dovybírají termín, který už u nás měli zaplacený."

I přesto, že by teď hotely potřebovaly každou korunu, většina z nic nezdražuje. Potvrdil to Martin Jandura.
„Co mám já informace, tak nikdo nijak extrémně nezdražuje, zatím se nikomu nechce. Byť jsme na tom finančně velice špatně, tak nechceme ještě přitížit klientele, na kterou čekáme."

V této fázi sezóny by jakékoliv zdražení mohlo být spíše kontraproduktivní, uvědomují si hoteliéři. A tak na zhruba stejné úrovni zůstávají většinou i ceny v restauracích. A o víkendu už je k dispozici i většina obvyklých aktivit.

Čtěte také

„O víkendu bude v provozu kabinková lanovka na Černou horu i sedačková lanovka Portášky ve Velké Úpě. Otevřené budou dva dětské parky u horních stanic lanovek. Na Černé hoře dětský park Kabinka a ve Velké Úpě na Portáškách herní krajina Pecka," říká Zina Plchová ze Skiresortu Černá hora - Pec.

A Martin Jandura ze Špindlerova Mlýna doplňuje.
„Aktivity samozřejmě jedou, všichni mají otevřeno. Bobová dráha je v provozu, lanovka na Medvědín jezdí. I půjčovny kol a dalších aktivit jedou na plné obrátky, čekáme na další turisty."

Počasí by o víkendu mělo přát i procházkám nebo pěším túrám.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.