Po více než dvou letech končí úpravy okolí státního zámku v Náchodě za zhruba 240 milionů korun

24. listopad 2022 07:43

Okolí státního zámku v Náchodě se v posledních dvou letech změnilo k nepoznání. Národní památkový ústav se ho snaží vrátit do podoby z první poloviny 19. století. Původní nálety nahradily nové stromy, dělníci svah odvodnili, zpevnili a zámek znovu propojili s centrem města. Práce za zhruba 240 milionů korun v těchto dnech končí a s mikrofonem se tam zašel podívat reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Stojím u brány, která vede na západní stranu svahu. Jsem tu s kastelánkou náchodského zámku Ivou Kysilkovou a i v tomhle počasí pozorujeme čilý stavební ruch.„Touto branou bych ale vstupovat ještě úplně nedoporučila. Ještě se tu dokončují poslední úpravy cesty vedoucí dolů do údolí k městu.“

„Ale na téměř už dokončený zámecký kopec se určitě dostaneme, jen musíme jít jinou bránou, vysvětluje Iva Kysilková.

Před námi pracuje ještě několik dělníků. „Pokud tudy půjdeme, tak uvidíme archeologický nález. Tím je pravděpodobně hradní bašta někdy z období pozdního středověku. Kdybychom šli na druhou stranu, tak bychom se dostali před zdejší Galerii výtvarného umění, kde jsou nově upravené takzvané Idiny sady.

O archeologickém nálezu hradního opevnění jsme už posluchače informovali. Tak se vydáváme na druhou stranu.

Čtěte také

Procházíme kovovou branou na které je umístěna cedule s nápisem: Pozor staveniště. Jsme kousek od medvědária na východní straně zámeckého kopce. „Změnilo se celkové vyznění celého zdejšího prostoru. Byly tu různé přerostlé rostliny a křoviny. Teď je místo krásně upraveno novým kobercovým trávníkem, osazeno novými lavičkami, osvětlením a novou výsadbou.

Náchodští medvědi Dáša a Ludvík stále ještě nespí zimním spánkem, snad je čilý stavební ruch neruší.

Postupně se dostáváme na jižní stranu kopce, kde se prostor změnil úplně nejvíce. „Přesně tak. Dřeviny byly vykáceny, což souvisí s problematickým jižním svahem, právě kvůli jeho odvodnění. Část skály byla osázena xerofytními rostlinami a rychleji se odtud odvádí voda.

Čtěte také

„Stejně tak došlo ke kompletní rekonstrukci schodiště, které vede od náměstí od Beránku. A to je ještě potom doplněno novými kovovými lávkami, které tady nebyly,“ ukazuje kastelánka náchodského zámku Iva Kysilková.

Vidíme nakonec i západní svah v celého jeho kráse, se třemi novými ovocnými sady, které by časem měly být k dispozici široké veřejnosti. „Je to tak. Doufáme, že veřejnost jak jabloňový, tak i hrušňový nebo třešňový sad ocení, usmívá se Iva Kysilková.

Stavbu za zhruba 240 milionů korun stavební firma předá 5. prosince.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Spustit audio

Související