Po tzv. „řetězové“ cestě se od pondělí dostanete jen nahoru na Sněžku. Dolů musíte jinudy!

14. červenec 2019 11:31

Od pondělí 15. července zavádí polská Dyrekcja Karkonoskiego Parku Narodowego již tradiční opatření. Reaguje tak na vysokou letní návštěvnost vrcholu naší nejvyšší hory Sněžky - po tzv. „řetězové“ nebo „Cik-cak“ cestě od Slezského domu. Až do 31. srpna je tam pouze jednosměrný provoz.

Posilněni pirohy si užijete výšlap na Sněžku z polské strany. Cestou můžete potkat omámené jeleny

Vrchol Sněžky

Dnes se budete s Českým rozhlasem Hradec Králové zase trošku toulat. Ostatně je léto a prázdniny, ideální čas na putování. A jak známe Miroslavu Chaloupskou ze Svazku měst a obcí Krkonoše, tak pro vás bude určitě mít opět spoustu parádních tipů na výlet. 

Po cestě Cik-cak bude možný až dokonce prázdnin pohyb pouze vzhůru na vrchol Sněžky, zpátky z vrcholu musí návštěvníci využít některou z dalších cest.

Podle náčelníka Krkonošské horské služby Pavla Jirsy, můžou turisté pro cestu ze Sněžky směr Luční bouda využít například Jubilejní cestu, která bude průchozí bez omezení.
„Cesta je zavřená z toho důvodu, že se čeká velký nápor turistů v období letních prázdnin. Vyjedou lanovkou na Kopu a následně potom chodí nahoru na Sněžku. Proto je cesta zjednosměrněná, turisté musí jít ostatními cestami, které vedou dolů."

Připomínáme zároveň, že stále probíhají práce na rekonstrukci cesty ze Sněžky na Růžovou horu, proto je tato trasa ve všedních dnech uzavřena (případně prostupná po domluvě s firmou, provádějící rekonstrukci), o víkendech je pro návštěvnický provoz otevřena i tato trasa.

A nezapomeňte, že na polské straně hor platí povinnost platit vstupné do národního parku

Povinnost platby vstupného se netýká pohraniční turistické trasy Česko-polského přátelství, a to ani v úsecích, které procházejí územím Polské republiky.

Sněžka (ilustrační snímek)

Cena vstupenky do Karkonoskiego Parku Narodowego (KPN) pro dospělého návštěvníka činí 8 złotych (cca 50 Kč), cena pro děti od 8 let, studenty, penzisty a zdravotně postižené je poloviční, tedy 4 złoté (25 Kč).

Severní stranu Krkonoš zná málokdo. Klenoty za humny aneb Polsko není turistická popelka

Vodopád Kamienczyk

Polsko přestává být turistickou „popelkou", cestu si tam nachází čím dál více Čechů. Vedle baltského pobřeží, Krakova či Varšavy se ale najde hodně zajímavostí i nedaleko za česko - polskými hranicemi.

Děti do 7 let vstupné neplatí. Jako vstupné do národního parku platí i jízdenka z lanovky z Karpacze na Kopu.

Připomínáme rovněž zákonnou povinnost organizovaných skupin (například školní výlety, skautské výpravy, apod.) mít s sebou při putování po polských Krkonoších profesionálního průvodce z řad Przewodników Sudeckich (www.przewodnik-sudecki.pl), případně z řad mezinárodně certifikovaných horských vůdců (www.horskyvudce.com) či průvodců (www.cziml.org).

Přejeme vám příjemná putování po Krkonoších!

autoři: Martin Pařízek , baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související