Po jižním obchvatu v Opočně by se řidiči mohli projet dokonce dříve než v plánovaném roce 2025

25. únor 2023 07:29

Druhá část obchvatu Opočna by mohla být hotová dříve, než Královéhradecký kraj předpokládal. Stavební práce jdou totiž rychleji oproti původnímu plánu a řidiči by se tak po něm mohli projet už v příštím roce. Nová, jeden a půl kilometru dlouhá silnice propojí první část obchvatu od kruhové křižovatky U Jordánku s výpadovkou na Třebechovice pod Orebem.

Čtěte také

Jsou to zhruba dva a půl roku od otevření první části obchvatu v Opočně. Po té době ho místní obyvatelé hodnotí téměř bez výhrad kladně.

„Na začátku byly obavy z řad občanů, zda ten hluk nebude silný, ale nakonec veškeré zkoušky dopadly na jedničku. Co říkají, že je tady slyšet, když tady túrují motorky, ale to je slyšet všude. Když to tady rozjedou, protože když se na to podíváte, tak je to dlouhá trasa,“ míní nezávislá starostka Opočna Šárka Škrabalová.

Severní obchvat lemuje protihluková zeď a také val, na kterém rostou stromy.

„Původně bylo potřeba podle stavebního povolení provést šest měření, my jsme ale vyšli vstříc městu a místním občanům a provedli jsme celkem 12 testů hluku v dané oblasti. Nikde nebylo naměřeno ani v denních ani v nočních hodinách vysoké zatížení, říká mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Obchvat odklonil tranzitní dopravu mimo historické centrum

„Kamionová doprava, která směřovala na Náchod a do automobilky, byla velice silná. Navíc my máme na obou stranách komunikace základní školy, takže jsme byli jednoznačně velmi rádi za tu vybudovanou první etapu obchvatu, popisuje Šárka Škrabalová.

Čtěte také

Tranzitní doprava směřující na Třebechovice pod Orebem nebo Týniště nad Orlicí a opačně, ale stále projíždí jižní částí města. „Doprava se potom jenom trošičku poposunula do té dolní části, kde jsou zrovna tak rodinné domy a část aut začala jezdit tamtudy, než se dostala na první část obchvatu.

Právě budovaná druhá část obchvatu by mohla být hotová dříve, než kraj původně předpokládal.

„Předpokládáme, že stavební práce budou dokončené v roce 2024, což je dřívější termín oproti předpokládanému roku 2025, uvádí krajský mluvčí Dan Lechmann.

Celkově má stavba Královéhradecký kraj vyjít na 223 milionů korun.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související