Po desítkách let se na státním zámku v Náchodě čistí podlahy. A to hned několika různými způsoby

16. prosinec 2022 08:06

Státní zámek Náchod nabízí v těchto týdnech vánoční prohlídky, kromě toho se ale v jeho části po několika desítkách let čistí podlahy. Konkrétně ty v prvním patře a to několika různými způsoby. V jedné místnosti je slyšet moderní technika, v té druhé je ticho a pracovníci mají v ruce pouze malé štětečky.

Čtěte také

Jsme v pánské šatně náchodského zámku. Představoval jsem si, že tady bude čilý ruch a nějakým moderní strojem se bude čistit podlaha. Ale je to úplně jinak.

Tady to spíše připomíná hodinářskou práci. Michaela Reichlová má před sebou štěteček a nádobku s roztokem. „Je to roztok kyseliny šťavelové, která by měla pomoci při odstranění zbytků reakce dřeva s hřebíky, kterými tam byly dříve přitlučené koberce.“

Jde o nevzhledné černé tečky, kterých jsou jen v téhle místnosti na podlaze desítky. „Je to opravdu téměř hodinářská práce a musí se dělat opakovaně a několikrát po sobě. Tady je už trošku vidět, že už nejsou okolo ony začernalé části.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Při téhle části čištění musí být pracovníci firmy velmi opatrní. Jinak by totiž mohli poškodit neponičené části podlahy.

„Je to podobné, jako když dítě maluje vodovkami, jen musíme být extrémně opatrní, protože pokud bychom tím roztokem kápli někam jinam, tak to může do dřeva vypálit zase nevzhlednou, světlou skvrnu. Tedy štětečkem by se měla ošetřit jen místa, kde jsou černé tečky po odstraněných hřebících, vysvětluje Michaela Reichlová.

Čtěte také

Ona má na starosti jemnou práci a její kolega, který je kousek od ní, finální dokončení. „Po kolegyni dočišťuji ty černé fleky tím, že je neutralizuji vodou, případně sodou,“ doplňuje René Caran.

O chvíli později mě vede do jiné části zámku, tam už pracuje s pomocí stroje a čistí najednou celou plochu podlahy. „Špinavé parkety čistíme mýdlovým čističem,“ dodává René Caran.

Podlahy v části prvního patra náchodského zámku se musí ještě navoskovat, úpravy budou hotové ještě v prosinci.

Spustit audio

Související