Pneuservisy mají žně. Začala platit povinnost mít v některých oblastech na autě zimní výbavu

1. listopad 2018 11:08

Hodně řidičů nechalo výměnu pneumatik na poslední chvíli. Čekací lhůty se prodlužují. Navíc od 1. listopadu platí povinnost zimní výbavy na vymezených úsecích. Tedy v případě, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Ta hrozí v těchto dnech na horách a v podhůří hlavně ráno a navečer. 

Policisté v Krkonoších kontrolují zimní pneumatiky na autech. A nejen to

Zimní pneu (ilustrační foto)

Na zimní pneumatiky se poprvé před letošní zimou zaměřili policisté v Krkonoších. V tomto období je řidiči musí mít na autech a to v případě, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. Povinnost platí také v úsecích, kde stojí dopravní značka udávající zimní výbavu. 

Parta mechaniků v jednom vrchlabském pneuservisu už dnes přezouvá pátý automobil a přitom otevřeno není ještě ani hodinu. Nával zákazníků je teď opravdu veliký.

„Je to tak, spousta lidí nechává výměnu pneumatik až na poslední chvíli," říká majitel pneuservisu Pavel Kraus a dodává, kolik aut denně nyní zvládají připravit na zimu: „Tak kolem 40 automobilů denně přezujeme."

Do servisu přijela Marcela Hrychová. Proč nechala přezutí svého auta až na poslední chvíli?
„Byla jsem objednaná už na minulý týden, ale protože jsem měla nehodu, tak se to posunulo. Protože já jezdím do Janských Lázní, tak musím být na zimu připravena. Nelze jezdit na letních pneumatikách. Už je opravdu mít zimní obutí, protože nahoře již sněžilo."

02589652.jpeg

Ranní teploty již klesají na horách k nule, je proto nutné mít na to automobil připraven.

„Každopádně ranní teploty už jsou jasné a citelné. Tudíž je už potřeba mít namontovanou zimní pneumatiku. Je ostřejší v takových podmínkách si poradí daleko lépe než letní guma, která je hladká," vysvětluje Pavel Kraus.

Jak připravit vůz na zimu? Praktické tipy a triky vám prozradí Robert Vacek z Autoklubu ČR

Smyk v závodním autě

Radioporadna: Robert Vacek, Autoklub ČR - Zimní pneumatiky - hloubka dezénu, povinnost v zahraničí. Jak připravit svůj vůz na zimu? Praktické tipy a triky, čím mazat a kde, proč se to vyplatí, jak je to s klimatizací, nemrznoucí směsí, vychytávky do auta, které začnou hřát dříve, než vaše auto. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Když se teď bude chtít někdo objednat na přezutí, jak dlouho bude muset čekat?

„Tak těch 14 dní. My jsme začali přezouvat už od prvního říjnového týdne. Protože na horách se objevil první sníh. Tedy letos to začalo poměrně brzy," dodává Pavel Kraus.

Pracovníci pneuservisů očekávají, že velký nápor zájemců o přezutí na zimní pneumatiky potrvá ještě asi tři týdny.

Spustit audio

Související