Platy v automobilce TPCA se zvýší v průměru o 1700 korun. Stávková pohotovost skončila

19. srpen 2016

Odbory v kolínské automobilce se dohodly s vedením o platech a zažehnaly tak hrozbu stávky. Podle nové kolektivní smlouvy se mzdy postupně zvýší o 1700 korun. Zaměstnancům porostou i další bonusy, například 13. plat vzroste o 6 tisíc korun. Novinkou je také zavedení jednorázového bonusu za množství vyrobených aut.

Stávková pohotovost v kolínské automobilce TPCA tak končí. Podle odborářů to byl nejlepší možný kompromis, říká předseda Ivo Navalaný:

„Letošní vyjednávání bylo nejdelší v historii firmy. Bylo hektické, skončili jsme před zprostředkovatelem. Měli jsme podpisy lidí na stávku. To tady ještě nikdy nebylo. Myslím si, že to bylo nejtěžší vyjednávání v historii TPCA.“

Také vedení firmy mluví o dobré dohodě. „Kolektivní smlouva bude platná do konce roku 2017. V oblasti mezd průměrný příjem výrobního operátora vzroste o 2300 korun. Mimo to jsme se dohodli na dalších nemzdových oblastech, jako je zavedení osmihodinové pracovní doby, společné řešení ergonomické zátěže, senior programu a dalších bodů,“ uvádí manažer Pavel Beneš.

Ve firmě pracuje asi 2800 lidí.

autor: teb
Spustit audio