Platnost smlouvy mezi Prahou a Metrostavem na Blanku zpochybnili i právníci

22. listopad 2013

Smlouva mezi Prahou a Metrostavem o stavbě tunelu Blanka je s největší pravděpodobností skutečně neplatná. Podezření kontrolního odboru magistrátu potvrdila i stanoviska dvou právních kanceláří. Praha se teď sejde se stavební firmou, aby se společně dohodly, jak situaci řešit. Spor nejspíš skončí u rozhodčího soudu. Kdo se na něj obrátí, ale zatím není jasné.

Právníci přišli informovat vedení Prahy o výsledcích jejich kontroly po poledni.

Jednání skončila asi ve tři hodiny odpoledne se závěrem, že advokátní kanceláře potvrdily možnou neplatnost smlouvy.

„Dnes jsme obdrželi právní stanoviska dvou renomovaných advokátních kanceláří, která potvrzují existenci vysokého rizika neplatnosti smlouvy k tunelu Blanka,“ komentoval setkání s právníky primátor Tomáš Hudeček z TOP 09.

Zastupitelé hlavního města v roce 2006 se prý Blankou skutečně nezabývali. Vedení magistrátu se s Metrostavem sejde v pondělí, aby se společně dohodli, jak situaci řešit. „Další vyjádření poskytneme až po konzultaci s naším partnerem," dodal Hudeček.

Je pravděpodobné, že spor nakonec skončí u rozhodčího soudu. Obě strany by se v řízení dohodly na ceně stavby, kterou by následně schválilo zastupitelstvo.

Tunel Blanka by pak bylo možné dostavět v souladu s platnými zákony a otevřít možná na konci června příštího roku, tedy dva měsíce po plánovaném termínu.

Metrostav však dál trvá na tom, že smlouva s hlavním městem platí a že 7. prosince přeruší stavební práce. „Jsme nuceni stavbu 7. prosince přerušit. Důvodem je skutečnost, že nemáme co stavět. K pracím za zhruba miliardu nám chybí souhlas investora,“ říká mluvčí firmy František Polák.

Severozápadní část pražského Městského okruhu - tunelový komplex Blanka
autoři: teb , ank , sib
Spustit audio